Azerbaijan Airlines AZAL a inaugurat luni zborurile directe între Baku şi Bucureşti
Azerbaijan Airlines AZAL, compania aeriană azeră de stat, a inaugurat luni zborurile directe între Baku şi Bucureşti. Vor avea loc două zboruri săptămânale, în zilele de luni şi joi, iar zborul va dura trei ore.
”Azerbaijan Airlines AZAL va începe zborurile directe între Baku şi Bucureşti. Această nouă conexiune marchează un moment important pentru industria turismului din Azerbaidjan, deoarece deschide accesul către o piaţă europeană majoră şi consolidează poziţia ţării ca destinaţie de top pentru călătorii”, anunţă Consiliul de Turism al Azerbaidjanului.
Ruta a fost pregătită în două-trei luni.
”A fost o decizie luată de preşedintele Azerbaijanului, ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut la Comisia mixtă interguvernamentală din aprilie, când împreună cu ministrul Sebastian Burduja şi cu domnul ambasador Soare am avut o întrevedere cu domnul preşedinte Ilham Aliyev, i-am reiterat propunerea de a avea o linie direct Baku-Bucureşti, pentru că se intensifică foarte mult colaborarea dintre cele două ţări. Avem un parteneriat strategic din 2009. Există foarte multe oportunităţi de business de ambele părţi, evident, şi componenta turisticăe foarte important.
Până la urma, decizia s-a luat şi în două-trei luni de zile avem deja această linie active. Sperăm să o folosească cât ma mulţi români, petru că Baku este o destinaţie superbă, şi ca oportunităţi de business şi pentru turism. Aşteptăm cât mai mulţi turişti să vină din Azerbaijan în România, ei cunosc România încă din trecut. Cred că va fi foarte utilă această legătură directă. Mai nou, Baku devine un fel de Dubai. Ţara este foarte primitoare, iar Baku un oraş cosmopolit. Preţurile sunt accesibile şi acceptabile”, a declarat pentru News.ro Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului.
El precizează că interesul este tot mai ridicat mai ales pentru segmentul de business, dar şi pe partea turistică. În plus, distanţa de zbor este de doar trei ore, faţă de şase ore anterior, când se zbura cu escală, de regulă prin Istanbul.
”Suntem încântaţi să anunţăm lansarea noului zbor direct între Bucureşti şi Baku”, a declarat Kanan Gasimov, şeful de Cabinet al Agenţiei de Turism a Statului Azerbaidjan.
El a subliniat că introducerea zborurilor directe va face Azerbaidjanul mai accesibil pentru turiştii români.
Zborul direct între Baku şi Bucureşti
Zborul direct între Baku şi Bucureşti va opera de două ori pe săptămână, în zilele de luni şi joi. Călătorii români pot ajunge acum în Baku, cel mai mare oraş din Caucaz, în doar 3 ore.
Biletele pentru ruta Baku-Bucureşti pot fi achiziţionate de la agenţiile de turism, platformele online de rezervări şi direct prin intermediul site-ului oficial al Azerbaijan Airlines.
”Lansarea acestor zboruri directe este un pas strategic către promovarea Azerbaidjanului ca destinaţie de călătorie de primă clasă şi către creşterea fluxului de turişti între ţările noastre”, a spus Javanshir Bayramov, directorul adjunct al Consiliului de Turism al Azerbaidjanului.
Azerbaidjanul oferă o gamă largă de atracţii, inclusiv Oraşul Vechi din Baku, inclus în patrimoniul UNESCO, Munţii Caucaz şi Marea Caspică. Vizitatorii pot beneficia de o gamă de facilităţi moderne, cum ar fi hoteluri de clasă mondială, restaurante şi centre comerciale. Călătorii pot descoperi moştenirea Drumului Mătăsii în Şeki şi Basgal sau pot experimenta stilul de viaţă nomadic în Khinalig, situat la 2.350 de metri deasupra nivelului mării în Munţii Caucaz.
Turismul durabil este o parte esenţială a strategiei Consiliului de Turism al Azerbaidjanului (ATB), concentrându-se pe conservarea resurselor şi în acelaşi timp satisfacerea aşteptările călătorilor moderni. Slow Food Travel (SFT) oferă experienţe gastronomice autentice şi păstrând metodele de gătit vechi de secole.
Cât costa viza
Viza costă peste 20 de dolari.
Cum poate fi obținută viza
Cetăţenii români pot obţine o viză electronică în termen de 3 zile prin intermediul https://evisa.gov.az/en/.
Vizele urgente pot fi obţinute în cel mult 3 ore. Viza va fi valabilă pentru 90 de zile, timp în care călătorii români pot vizita Azerbaidjanul pentru o perioadă de până la 30 de zile.
Consiliul de Turism al Azerbaidjanului (ATB) este organismul naţional de promovare înfiinţat sub egida Agenţiei de Turism a Republicii Azerbaidjan. Principalele sale obiective sunt să sprijine creşterea industriei turismului din Azerbaidjan şi să încurajeze vizitatorii să exploreze ofertele culturale bogate ale ţării şi să experimenteze patrimoniul său cultural.
Schimburile comerciale România-Azerbaijan ating, în prezent, valoarea de 330 de milioane de dolari, potrivit Ministerului roman al Economiei. Astfel, în ţara noastră sunt înregistrate 94 de societăţi comerciale cu capital azer, cumulând un capital social subscris de 8,2 mil. USD. Totodată, Azerbaidjan se clasează pe locul 70 în topul investiţiilor, în echivalent valută, şi pe locul 77 în privinţa numărul companiilor. Un exemplu relevant este SOCAR Petroleum. Societatea comercială, cu capital mixt, a creat şi consolidat o piaţă de desfacere a produselor şi serviciilor, fiind unul dintre jucătorii importanţi pe piaţa distribuţiei de carburanţi din nord-estul ţării.
România a fost prima ţară membră a Uniunii Europene care a încheiat un parteneriat strategic cu Azerbaidjan, în anul 2009, acesta fiind urmat, doi ani mai târziu, de un plan de acţiuni. Totodată, cooperarea Republicii Azerbaidjan cu Uniunea Europeană se desfăşoară în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, în baza Acordului de parteneriat şi cooperare, care este în vigoare din 1999, şi a Parteneriatului Estic. Parteneriatul strategic în domeniul energiei, încheiat în 2006, continuă să servească drept un exemplu excelent de cooperare reciproc avantajoasă.