Social

Azi se sărbătorește Ziua Etniei Tătare din România

Pe 13 decembrie, tătarii din România sărbătoresc „Ziua etniei tătare din România”. Legea a fost votată la 14 noiembrie 2006.

Această zi aminteşte de data de 13 decembrie 1917, când a fost proclamată Republica Crimeea, primul ei preşedinte fiind Numan Çelebi Cihan, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul oficial al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, www.ispmn.gov.ro. Republica tătarilor crimeeni a fost cea dintâi republică din întreaga lume islamică.

„La 13 decembrie 1917 după calendarul pe stil vechi, a fost declarată Republica Populară Crimeea, cu capitala la Bahcesaray. Aceasta era prima republică din lumea turcică și islamică. Avea un Parlament denumit Qurultay, ales prin vot universal, acordându-se drept de vot inclusiv femeilor. Tătarii crimeeni sunt urmașii Hoardei de Aur și Hanatului Crimeii, state care au controlat vreme de câteva veacuri Peninsula Crimeea și teritoriile din jurul ei. Astâzi, tătarii din România dar și din întreaga lume ar trebui să fie mai uniți pentru că numai în acest fel ne putem conserva și deveni mai puternici”, a precizazat Fildis Reșit.

În condiţiile dificile ale Primului Război Mondial, Qurultay-ul a decis organizarea primelor alegeri pentru Parlamentul Naţional. Au fost aleşi 76 deputaţi, între care se aflau şi 4 femei. Convocat în prima sa sesiune în data de 13 Decembrie 1917, Parlamentul a elaborat Constituţia, iar la 26 Decembrie a proclamat Republica Democrată Crimeea. La conducerea republicii tătare a fost ales Numan Çelebi Cihan, unul din liderii de excepţie ai tătarilor crimeeni.

Iniţiativa legislativă privind instituirea acestei zile a aparţinut deputatului Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR) Amet Aledin şi deputatului PNL Emilian Valentin Frâncu, care amintesc, în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro, istoria veche şi reprezentativitatea etniei tătare din România. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat la 13 septembrie 2006 şi de Camera Deputaţilor, la 14 noiembrie 2006, legea fiind promulgată la 4 decembrie 2006.

Potrivit legii, în localităţile unde trăiesc etnici tătari, autorităţile administraţiei publice locale sprijină organizarea manifestărilor cultural-artistice dedicate acestei zile, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot transmite, în cadrul unor emisiuni speciale, aspecte de la aceste manifestări. Totodată, cu ocazia acestei sărbători, UDTTMR organizează o serie de manifestări festive cultural-artistice.

La 11 februarie 2014, deputaţii au aprobat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 453/2006, privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România, astfel încât angajatorii să poată acorda zi liberă persoanelor aparţinând acestei etnii care doresc să participe la manifestările organizate cu acest prilej. Actul normativ, iniţiat de deputatul minorităţilor naţionale Varol Amet, fusese adoptat de Senat pe 19 noiembrie 2013.

Astfel, Legea 14/2014 pentru modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 453/2006 privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România a intrat în vigoare începând cu data de 7 martie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!