Politica

Barna: USR va propune un proiect pentru eliminarea pedepselor penale pentru consumul de droguri

Liderul USR, Dan Barna, anunță că partidul pe care îl conduce va propune un proiect prin care să fie mai clară diferența dintre traficul și consumul de droguri și să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu. Barna precizează totodată că va fi stabilită o procedură mai clară pentru discutarea proiectelor de lege depuse de USR.

La rândul său, senatoarea USR Florina Presadă a anunțat că în curând va pune în dezbatere publică modificări legislative care să dezincrimineze consumul anumitor „droguri”, menționând că sunt nenumărate exemple pozitive de țări care au dezincriminat consumul propriu, cel puțin pentru unele dintre substanțele care în România sunt considerate droguri de risc, dând ca exemplu cannabis-ul.

Precizările vin după ce Parlamentul a reincriminat deținerea de etnobotanice prin votarea unei legi inițiate deputata USR Lavinia Corina Cosma, la care s-au raliat zeci de parlamentari de la aproape toate partidele politice. Camera Deputaților – în calitate de cameră decizională – a decis adoptarea unui proiect de lege prin care deținerea de etnobotanice este din nou pedepsită penal, cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

„Am primit multe mesaje legate de proiectul colegei noastre, deputata Lavinia Cosma care reglementează produsele etnobotanice. Era probabil nevoie de o prezentare mai largă a inițiativei. Poziția mea personală exprimată în mai multe rânduri, dar și poziția USR este că accentul trebuie pus pe combaterea traficului de droguri de mare risc, pe informare și pe sprijin pentru cei dependenți. În niciun caz, criminalizarea consumului nu este o soluție la problema consumului de droguri”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Liderul USR precizează că bunele practici ale unor state cu reglementări moderne în abordarea fenomenului precum Canada sau California sau state europene trebuie să constituie baza de plecare pentru definirea cadrului adecvat.

„Criminalizarea consumului de droguri nu face decât să vulnerabilizeze suplimentar pe cei aflați în situații de dependență. USR va susține un proiect de lege prin care să fie mai clară diferența dintre traficul și consumul de droguri și să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu”, anunță Barna.

„Pe viitor, voi discuta cu liderul de grup de la Camera Deputaților să stabilim o procedură mai bună pentru discutarea proiectelor de lege propuse de USR și ele să fie precedate de dezbateri deschise cu societatea. USR continuă să fie partidul care aduce temele importante ale societății în dezbatere publică și în Parlament”, încheie Dan Barna.

Anunțul Florinei Presadă:

În contextul în care vorbim despre o înăsprire a pedepselor pentru traficul de droguri, consider oportun să vă informez că în curând voi pune în dezbatere publică modificări legislative care să dezincrimineze consumul anumitor „droguri”, așa cum sunt ele definite conform legislației în vigoare. Pentru aceste modificări legislative port în prezent discuții cu experți din domeniile relevante, de la criminologie la medicină.

Legislația românească privind consumul de droguri este anacronică și nu ține cont de ultimele studii făcute în domeniu. Avem nenumărate exemple pozitive de țări care au dezincriminat consumul propriu, cel puțin pentru unele dintre substanțele care în România sunt considerate droguri de risc (cannabis-ul, de exemplu).

Ba mai mult, în acest moment, norma legală în vigoare este neclară și permite ca deținerea pentru consum propriu să fie pedepsită cu închisoarea. Aprecierea că deținerea este făcută în vederea consumului sau în vederea traficului este făcută de un polițist, un procuror sau un judecător. Această normă, dincolo de potențialul de abuz, nici nu corespunde cerințelor constituționale ce definesc un stat de drept, care spun că legile trebuie să fie clare și previzibile.

De aceea, îmi asum aceste schimbări legislative și sper să pot conta pe colaborarea tuturor celor care își doresc legi mai bune pentru români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!