Capcana de moarte în care a intrat Vladimir Putin: proiectul său Crimeea e distrus de ucraineni
Primirea rachetelor balistice americane ATACMS cu o rază de acțiune de 300 km înseamnă că Ucraina poate acum să lovească orice țintă din Crimeea ocupată de ruși, scrie The Economist.
Potrivit lui Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa și consilier principal al NATO în domeniul logisticii, ucrainenii sunt „sistematic în proces de a face Ucraina de nelocuit pentru forțele ruse”.
The Economist subliniază că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a investit sume uriașe de bani în infrastructura militară din Crimeea, iar acum este sub amenințare.
Profesorul de strategii din Marea Britanie, Sir Lawrence Freedman, spune că Peninsula Crimeea este un punct slab pentru Rusia – are prea multe de apărat acolo, așa că acesta este „cea mai bună modalitate prin care Ucraina să pună presiune reală asupra domnului Putin pentru a obține concesii în viitor”.
Nico Lange, un fost consilier al ministerului german al apărării, este de acord cu gândurile lui Freedman, subliniind că Peninsula Crimeea este „cel mai vital activ al Rusiei, dar este și foarte vulnerabilă”.
The Economist subliniază că Ucraina încearcă să facă din Crimeea o „datorie” pentru Putin, „nu un atu”. Scopul este izolarea peninsulei, „strângerea” acesteia ca centru logistic și, astfel, îndepărtarea forțelor aeriene și maritime rusești din sudul Ucrainei.
The Economist notează că Ucraina a demonstrat deja capacitatea rachetelor de croazieră Storm Shadow/SCALP franco-britanice, precum și a propriilor drone navale, de a viza navele de război rusești, în special navele mari de debarcare Ropucha, care sunt folosite ca nave de transport militar și dintre care majoritatea au fost distruse.
Ucraina deja a lansat campania
The Economist subliniază, de asemenea, că dronele și rachetele ucrainene ar putea dezactiva până la jumătate formidabila flotă a Mării Negre. Restul flotei ruse a fost nevoită să se mute de la Sevastopol în portul Novorossiysk, situat la peste 300 km depărtare pe continentul rus. Novorossiysk însuși a fost atacat de drone maritime și aeriene pe 17 mai. La acel moment, o gară, o centrală electrică și baza navală au fost avariate.
Generalul Hodges spune că trupele ruse „nu au unde să se ascundă”. Cu ajutorul recunoașterii prin satelit și spațiului aerian oferite de aliații NATO, cunoașterea lor aprofundată a teritoriului și forțele ascunse de la sol, nimic nu se poate mișca în Crimeea fără să cunoască ucrainenii. Odată cu apariția sistemului ATACMS și îmbunătățirile aduse propriilor drone, fiecare metru pătrat al peninsulei este la îndemână, inclusiv ținte sensibile la timp, cum ar fi convoaiele de avioane și echipamentele care se deplasează de-a lungul drumurilor sau căilor ferate.
Ce spun forțele armate ucrainene
Ucraina îngreunează din ce în ce mai mult Rusia să rămână în Crimeea anexată ilegal, datorită unei campanii în desfășurare care vizează apărarea aeriană, legăturile feroviare și conexiunile de apă. Ultimele lovituri au fost date vineri, când o operațiune comună a marinei și armatei ucrainene a lovit o trecere de feriboturi și un terminal petrolier din portul Kavkaz, situat pe partea rusă a strâmtorii Kerci, care desparte Crimeea de Rusia, a declarat statul-major al Ucrainei într-un comunicat