Ce afecțiune gravă se manifestă prin palpitații?
Durerea în piept, palpitațiile, amețeala și respirația îngreunată pot indica o boală de inimă. Aceste manifestări clinice pot să apară și în alte situații, dar dacă persistă sau dacă revin periodic, este indicată o consultație de cardiologie, pentru stabilirea diagnosticului corect.
Cu aceste probleme s-a confruntat și Georgiana, în vârstă de 27 de ani. Tânăra avea de mult timp episoade de dureri în piept și palpitații, simptome ale unei posibile afecțiuni cardiovasculare, iar în ultima perioadă resimțea și dureri foarte puternice de picioare. Pentru că avea antecedente medicale semnificative, inclusiv o tromboză venoasă cerebrală, pacienta s-a hotărât să meargă la un consult de cardiologie, la Spital.
În urma unor investigații detaliate, care au inclus o ecografie cardiacă și o electrocardioagramă, tânăra a fost diagnosticată cu sindromul WPW (Wolff-Parkinson-White), o afecțiune congenitală a inimii, caracterizată prin prezența unei căi suplimentare de conducere a impulsului electric, care provoacă tahicardie. Chiar în timpul consultației, Georgiana a avut un episod de palpitații, ceea ce a facilitat stabilirea diagnosticului.
Pentru confirmarea diagnosticului și stabilirea tratamentului necesar, pacienta a primit recomandarea de a consulta un medic specialist în aritmologie. Astfel, Georgiana s-a programat la Conf. Dr. Radu Vătășescu, medic primar cardiologie cu competențe europene în electrofiziologie intervențională și în pacing, defibrilatoare interne și terapie de resincronizare, la Spitalul Clinic SANADOR.
În urma controlului, Conf. Dr. Radu Vătășescu a confirmat diagnosticul de sindrom WPW și i-a recomandat tratament prin ablație cardiacă, o procedură de cardiologie intervențională care implică utilizarea energiei pentru a distruge țesutul cardiac anormal, oprind astfel semnalele electrice care provoacă aritmia. Acest tratament intervențional este realizat cu anestezie locală, prin abord endovascular, astfel încât pacientul se recuperează repede, spitalizarea este de scurtă durată, iar riscul de complicații este redus.
Procedura de ablație cardiacă efectuată de Conf. Dr. Radu Vătășescu a avut loc la Spitalul Clinic SANADOR, în Laboratorul de Electrofiziologie, dotat cu angiograf de ultimă generație Philips Azurion 7, cu console multi-canal și sisteme 3D/4D de cartografiere color în timp real, care permit realizarea unei hărți intracardiace tridimensionale.
Georgiana a fost plăcut impresionată de profesionalismul echipei medicale și de modul în care a comunicat cu Conf. Dr. Radu Vătășescu pe toată durata intervenției. S-a recuperat repede în urma tratamentului și nu a suferit complicații.
La Spital, pacienții au acces la investigații avansate pentru diagnosticul afecțiunilor cardiovasculare și la proceduri moderne de tratament, prin metode minim invazive, ori de câte ori există această indicație medicală. Tratamentul intervențional se desfășoară în Laboratorul de Cateterism, dotat cu echipamente ultraperformante, iar intervențiile de chirurgie cardiovasculară au loc într-un bloc operator complet digitalizat.