Politica

Doar prezența scăzută a făcut ca UDMR să intre în parlament. Kelemen Hunor, la un pas să piardă conducerea

Situaţia din UDMR este una tensionată, după rezultatele alegerile parlamentare. Doar prezenţa scăzută la vot a făcut ca formaţiunea maghiară să intre în Parlament. Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, Kelemen Hunor a fost la un pas să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte.

Porcsalmi Bálint, preşedintele UDMR, a anunţat că demisionează imediat după finalizarea negocielor pentru o alianţă de guvernare. Mai mulţi lideri judeţeni au fost demişi după alegeri. Potrivit surselor din interior, au fost certuri şi presiuni în UDMR inclusiv pentru demisia lui Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor este acuzat că a condus UDMR până pe marginea prăpastiei. Uniunea a obţinut la parlamentarele din 2020 cu 100.000 de voturi mai puţin decât în 2016. Practic, maghiarii au pierdut un sfert din voturi. Doar prezenţa scăzută la vot la nivel naţional a făcut ca UDMR să aibă peste 5%, pragul de accedere în Parlament.

Potrivit surselor din UDMR, liderii Uniunii sunt îngrijoraţi de evoluţia votului în comunitatea maghiară şi cred că este nevoie de o schimbare radicală de abordare. În caz contrar, riscul e ca UDMR să scadă sub 5%, fiind puţin probabil ca Uniunea să aibă norocul prezenţei scăzute din 6 decembrie.

Totul va depinde de prestaţia Guvernului din care va face parte şi UDMR în următorii ani. Este cunoscut faptul că maghiarii din România se declară mai degrabă de dreapta, alianţa cu PSD-ul lui Dragnea fiind una nefastă pentru Uniune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!