Fildis Reșit: În timp ce agricultura suferă din cauza secetei, nimeni nu mișcă un pai
Fildis Reșit, din familie de agricultori și candidat din partea Partidului Ecologist Român (PER) Constanța la Camera Deputaților, fiind și președintele Uniunii Culturale a Tătarilor din România (UCTR) este îngrijorat de faptul că nu se face nimic pentru agricultura românească. ”În timp ce agricultura suferă din cauza secetei, stațiile de irigații stau dezafectate și nimeni nu mișcă un pai”, declară Fildis Reșit
”30 de ani au trecut și nimeni nu pune umărul la relansarea agriculturii din România. Trebuie să ne hrănim din acest pământ, nu din importuri! Nu puțini sunt politicienii care se bat cu pumnul în piept și considerând că doar din vorbe pot ajuta agricultura românească. De un an de zile, anumite zone din țară se confruntă cu o situație deosebită cauzată de secetă, având la momentul actual o suprafața totală calamitată de aproximativ 1,2 milioane de hectare la nivelul țării, din care 416.000 hectare sunt doar în județul Constanța, deci mai bine de o treime din total, la nivel național. Au fost afectate toate culturile agricole, existând un mare pericol și pentru înființarea noilor culturi.
Producătorii agricoli afectați de secetă sunt disperați de acest fenomen. Trebuie să fie ajutați, pentru că altfel vor intra în faliment! Pe fondul lipsei de bani, producătorii nu mai pot onora deja contractele de arendă și nu mai pot achita ratele scadente pentru finanțarea activităților curente în agricultură, a echipamentelor, utilajelor agricole și a terenurilor.”, declară Fildis Reșit
Agricultorii sunt revoltați pe bună dreptate. Candidatul PER Constanța la Camera Deputaților, Fildis Reșit, a avut mai multe întâlniri cu agricultorii din Dobrogea, cu cei din țară, dar și cu anumite asociații ale agricultorilor. S-au stabilit principalele probleme care există în prezent, dar și soluțiile găsite de comun acord. Statul trebuie să se implice și să ia o serie de măsuri necesare pentru salvarea agriculturii!
Fildis Reșit spune că, ”Sunt 3 probleme critice care ar trebui să se ia măsuri urgente: declararea stării de calamitate în zonele grav afectate de secetă, suspendarea temporară a plății ratelor la credite sau leasinguri, pentru utilaje agricole, terenuri și investiții agricole, pentru fermierii afectați de secetă și măsuri pentru reabilitarea sistemului de irigații.”
După anii 90, sistemul de irigații a fost pus la pământ. În realitate a fost scos cu totul, din pământ și vândut la fier vechi. Sunt politicieni care promit că se implică dar nu reușesc să depășească această etapă. Productivitatea eficientă în agricultură este direct proporțională cu diponibilitatea de apă necesară culturii.
În urma unor discuții dintre Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și agricultorii din județul Constanța a fost promisă suma de minimum 429 de milioane de euro pentru investiții în sistemul de irigații. Până în acest moment nu s-a întâmplat nimic. Statul încă nu consideră de importanță națională reabilitarea sistemului de irigații deși, potrivit specialiștilor, este o prioritate în zonele cu grad mare de ariditate, așa cum este și Dobrogea.
Fildis Reșit dă asigurări, că împreună cu Partidul Ecologist Român (PER) s-a angajat să se implice în problemele pe care le întâmpină agricultura românească și să vină în sprijinul agricultorilor prin adoptarea unui pachet legislativ care să reglementeze asigurările agricole. ”Nu este corect ca firmele de asigurări să asigure decât riscuri cu incidență redusă, iar seceta care se manifestă, într-o zonă destul de restrânsă a țării, să nu fie asigurată? Se impune ca firmele de asigurări să schimbe pragurile de evaluare a riscurilor astfel încât se să facă încadrarea corectă a lor.”, declară Fildis Reșit