Fildis Reșit, un tătar care vrea să dezvolte România și comunitatea din care face parte
Fildis Reșit, este Președintele Uniunii Culturale a Tătarilor din România (UCTR) și candidează pentru funcția de deputat. Prin intermediul activității și propunerilor sale, își dorește să reprezinte în Parlamentul României atât interesele cetățenilor români, cât și cele ale comunității tătare.
A absolvit studiile universitare de licență, specializarea Inginerie şi Management Naval şi Portuar, la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, si specializarea Navigaţie şi Transport Maritim şi Fluvial, în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior.
”Îi reprezint pe cei care își doresc oameni cu adevărat capabili și cinstiți în funcțiile de conducere, oameni care au demonstrat că performanța și munca susținută sunt cheia către un viitor sigur și sănătos. Nu am intrat în politică pentru a obține foloase proprii, ci motivat de dorința lucrurilor bine făcute, de ambiția de a sprijini atât cetățenii români, cât și comunitatea tătarilor din România și de pasiunea de arăta că oamenii buni fac întotdeauna diferența.” a declarat Fildis Reșit pe pagina lui de socializare.
Principalele proiecte atât pentru comunitatea tătară cât și pentru România sunt:
Pentru România:
- În agricultură dorește reabilitarea sistemului de irigații și reglementarea asigurărilor agricole, astfel încât să existe o structură unitară ce acoperă anumite calamități la nivel național. Militează pentru declararea stării de calamitate în zonele grav afectate de secetă este o măsură absolut necesară și suspendarea temporară și de urgență a plății ratelor la credite sau leasinguri, pentru utilaje agricole, terenuri și investiții agricole, pentru fermierii afectați de secetă.
- În plan cultural, derularea unor programe de cercetare şi conservare cu caracter de salvare, restaurare şi punere în valoare, cu prioritate în domeniile arheologiei, etnologiei, istoriei artei, ştiinţelor naturii, coordonate la nivel naţional. Atragerea şi folosirea fondurilor europene pentru susţinerea programelor realizate de profesori, traineri şi cercetători din mediul academic care profesează în domeniul culturii şi industriilor creative. Modificarea Legii sponsorizării, în sensul măririi procentului de neimpozitare a agenţilor economici care finanţează acţiuni cu caracter culturalartistic.
- În plan social militează pentru regândirea asistenței sociale astfel încât să se creeze o bază de date centralizat cu asistații sociali și în parteneriat cu ANOFM să existe o calaborare pentru eliminarea unor cheltuieli nejustificate și a da într-adevăr ajutor persoanelor care au nevoie.
Pentru comunitatea tătară:
- Crearea unui Centru Social de Ocrotire Tătar. Se pare că aici lucrurile sunt mai avansate. Se dorește în acest centru, crearea unui azil de bătrâni, combinat cu femei abuzate și copii abandonați sau a femeilor abuzate.
- Introducerea limbii tătare în școlile unde există comunitate de etnie tătară
- Crearea unui Centru Medical Tătar unde pe baza unui parteneriat vor activa medici pe bază de voluntariat.
- Crearea unei școli primare româno-tătare, pentru a se conseva limba tătară, atât pentru tineri cât și pentru adulți
- Crearea unui Centru Internațional al Culturii Tătare, ce va fi un punct turistic important în Constanța. El va cuprinde teatru/sală de spectacole/, muzee, galerii de artă, sală de bal, bibliotecă, ateliere de creație.