Guvernul NU va mării creşterea alocaţiilor de la 1 iulie. Stimularea natalității nu este o prioritate
Guvernul NU va mării creşterea alocaţiilor de la 1 iulie 2021. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat joi că probabil în prima şedinţă a coaliţiei se va discuta despre situaţia alocaţiilor pentru copii, menţionând că el şi premierul Florin Cîţu nu susţin o majorare de la 1 iulie.
„Cu siguranţă, chiar săptămâna asta ar fi trebuit (luată o decizie – n.r.), dar a apărut prezentarea publică a PNRR şi nu am mai ţinut şedinţa coaliţiei. Probabil, la prima şedinţă a coaliţiei vom discuta. Punctul nostru de vedere l-am exprimat, atât premierul Cîţu, cât şi eu, şi anume că susţinem formula care a fost adoptată în Senat. Acolo este OUG, este o lege de adoptare a OUG care a suferit un amendament în Senat şi, din punctul nostru de vedere, susţinem amendamentul în Senat, să nu existe creşterea de la 1 iulie. De altfel, am şi anunţat public că aceasta va fi poziţia noastră”, a afirmat Orban, întrebat despre decizia în privinţa reexaminării, la cererea preşedintelui Iohannis, a proiectului privind creşterea alocaţiilor, care este în dezbaterea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.
În 24 mai, preşedintele PNL, Ludovic Orban, declara la Piteşti că nu există resurse pentru încă o creştere a alocaţiilor copiilor în acest an.
„Au mai apărut păreri… Nu aş vrea să comentez. Sunt convins că vom ajunge la o soluţie. PNL, şi nu numai PNL, majoritatea acestei coaliţii a hotărât o formă la Senat prin care creşterea alocaţiilor s-a făcut numai de la 1 ianuarie. Hai să fim cinstiţi: nu există resurse ca să ne mai permitem încă o creştere a alocaţiilor în acest an, dacă vrem să le creştem şi la anul. Şi ca atare, noi susţinem formula de creştere a alocaţiilor care s-a făcut la 1 ianuarie să nu se mai facă de la 1 iulie, ci să se facă de la anul”, a spus Orban.
Întrebat de jurnalişti dacă sunt parlamentari de la USR PLUS sau UDMR care se opun acestei variante, Orban a răspuns: „Nu comentez, să se exprime ei public”.
Senatul modificat, pe 30 decembrie anul trecut, ordonanța de urgență a Guvernului Orban care prevedea creșterea etapizată, în două tranșe de câte 20%, a alocațiilor copiilor în 2021, stabilind că anul acesta va fi doar o singură majorare de 20%, cea din luna ianuarie.
De asemenea, a fost eliminată și creșterea cu 20% prevăzută pentru ianuarie 2022.
Astfel, potrivit textului adoptat de Senat, alocațiile vor crește cu 20% în ianuarie 2021 (aproximativ 30 de lei), urmând ca viitoarea majorare, cu 60% (aproximativ 90 de lei) să aibă loc abia în iulie 2022, când alocațiile vor ajunge în cuantum de 300 de lei.
Amendamentul prin care au fost eliminate cele două tranșe de majorare cu câte 20% – cea din iulie 2021 și cea din ianuarie 2022 -, a fost propus de senatorii PNL și USR Plus și a fost adoptat de plenul Senatului cu 75 de voturi ”pentru” (PNL, USR Plus și UDMR) și 56 de voturi ”împotrivă” (PSD și AUR).
Legea de aprobare a OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor a păstrat valoarea țintă de 300 de lei pentru iulie 2022 în ceea ce privește copiii cu vârsta între 2 și 18 ani (600 de lei pentru cei cu handicap) și de 600 de lei pentru copiii de până în 2 ani (până în 3 ani dacă au handicap).
PSD va sesiza CCR dacă alocaţiile copiilor nu vor fi majorate cu 20%
Social-democraţii vor esiza CCR dacă alocaţiile copiilor nu vor fi majorate cu 20% din iulie, aşa cum prevede în prezent legea, anunţă vicereşedintele PD Mihai Tudose.
PSD va sesiza CCR dacă alocaţiile copiilor nu vor fi majorate cu 20%
„Evident că da (vom sesiza CCR dacă alocaţiile copiilor nu vor fi majorate cu 20% din iulie- n.r.). În mod cert, da. Dar ne-am obişnuit cu declaraţiile lor… Şi Orban a declarat c\nd era prim-ministru: < Ştiu că mă obligă legea să cresc pensiile, să dau alocaţiile, dar nu o fac>, ceea ce într-un stat normal pleca acasă”, spune MIhai Tudose.
El menţionează că PSD va epuiza toate mijloacele legale pentru ca alocaţiile copiilor să fie majorate.
„Dl. Cîţu spune că şi dacă trece legea în forma asta, el nu o va aplica, că va da ordonanţă şi ova bloca. Ăştia sunt…”, conchide social-democratul.
Premierul Florin Cîţu a anunţat joi că Guvernul ar putea aproba o ordonanţă de urgenţă pentru a opri majorarea alocaţiilor copiilor în acest an.
„La începutul anului am discutat despre o singură creştere anul acesta a alocaţiilor. Dacă nu se fac amendamente în Parlament, va trebui să dăm ordonanţă de urgenţă”, a declarat premierul Florin Cîţu.
Anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevedea o dublare a alocaţiilor. Majorarea urma să se facă în cinci etape, iar primele două au fost deja respectate. Celelalte trei erau prevăzute pentru iulie 2021, ianuarie 2022 şi iulie 2022.
La finalul anului trecut, Senatul a adoptat, cu amendamente, OUG 123/2020 care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor de stat pentru copii, ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.