Haos în Parlamentul Serbiei: Președintele Vucic, aproape să fie luat la bătaie de opoziție din cauza Kosovo
Parlamentul sârb a degenerat joi în haos, în timp ce președintele Aleksandar Vucic i-a îndemnat pe parlamentari să rămână pe traseul spre Uniunea Europeană, chiar dacă blocul comunitar cere concesii „dureroase” în privința Kosovo, notează Bloomberg.
Spectacolul legiuitorilor care s-au încăierat pe podeaua adunării din Belgrad, cu bannere pe care scria „Nu capitulării” și „Trădare”, a scos la iveală rezistența cu care se va confrunta liderul sârb în încercarea de a ajunge la un acord în privința Kosovo, în loc să riște candidatura țării la UE.
„Este în interesul vital al Serbiei să rămână pe calea europeană”, a declarat el în discursul susținut în timpul unei dezbateri privind ultimele eforturi depuse de mediatorii UE și SUA pentru a obține un acord cu Kosovo, a cărui secesiune din 2008 Serbia refuză să o recunoască.
Însoțit de huiduieli puternice din băncile opoziției, Vucic a declarat că parcursul european pe care îl urmărește „înseamnă investiții și standard de viață pentru noi, pentru salariile și pensiile noastre”.
Dar perspectiva de a ajunge la un acord politic cu guvernul de la Pristina a fost prea mult pentru legislatorii care resping orice compromis privind declarația unilaterală de independență a Kosovo. Coaliția lui Vucic controlează mai mult de 160 din cele 250 de locuri ale parlamentului.
Tensiunile dintre minoritatea sârbă din Kosovo și etnicii albanezi au crescut în ultimele săptămâni, după ce, timp de ani de zile, negocierile intermediate de UE au înregistrat puține progrese.
Atacul Rusiei asupra Ucrainei a sporit urgența eforturilor SUA și UE de a dezamorsa tensiunile din Balcani. Vucic a declarat că un refuz categoric de a coopera ar face din Serbia un „paria”.
El încearcă să obțină o dezbatere publică asupra unei propuneri care, potrivit rapoartelor, invită Serbia și Kosovo să își normalizeze relațiile, deși nu cere Serbiei să recunoască oficial suveranitatea Kosovo. Ambele părți trebuie să refacă legăturile pentru a se califica pentru aderarea la UE.
În discursul său, președintele sârb a reiterat faptul că Belgradul nu va recunoaște niciodată Kosovo și nici nu va accepta ca acesta să devină membru al Organizației Națiunilor Unite. Aceasta este „una dintre cele mai dureroase” cereri prezentate de trimișii occidentali, a spus el.
În Kosovo, prim-ministrul Albin Kurti și-a întărit poziția conform căreia Serbia trebuie să recunoască suveranitatea națiunii sale înainte de a lua în considerare orice propunere care să ofere autonomie sârbilor locali.
Kosovo s-a desprins aproape un deceniu după un război în care NATO a intervenit împotriva campaniei Serbiei împotriva etnicilor albanezi, forțând forțele Belgradului să părăsească teritoriul pe care îl controla cândva.