LOVITURĂ dură pentru românii care își doresc o casă: Scumpirile de pe piața imobiliară par de neoprit
În ciuda faptului că la începutul anului a fost amânată prin OUG creșterea plafonului maxim de preț până la care poate fi aplicată cota redusă de TVA de 5% în cazul locuințelor, de la 450.000 de lei (90.000 de euro) la 140.000 de euro, pentru 1 ianuarie 2022, scumpirile ar putea veni mult mai rapid pe piața imobiliară din cauza crizei de materiale de construcții. Aceste scumpiri vor afecta toate categoriile de construcții.
Aceasta creștere va veni peste cea a scumpirii materiilor prime, a inflației în creștere, dar și a unei eventuale scumpiri a costurilor de finanțare, după cum preconizează analiștii financiari. Cu toate acestea, pentru că există o cerere crescută de apartamente, încă nu se poate vorbi de o bulă imobiliară.
„Nu știu dacă vom putea vorbi de o bulă imobiliară pentru că totul depinde de cerere și ofertă. Referindu-ne la tendința de creștere a prețurilor, cred că depinde foarte mult de apetitul pieței, pentru că dacaă cresc foarte ușor prețurile pentru materialele de construcție ce se poate întâmpla este, fie creșterea este absorbită de dezvoltator, fie creșterea este dată în piața consumatorului”, ne-a declarat Alexandra Smedoiu, președintele asociației de analiști financiari CFA Romania.
Potrivit ei, ce s-a întâmplat până acum, cel mai probabil, s-a transferat, în piața, consumatorului deoarece a existat cerere și a existat finanțare pentru achiziție de imobiliare.
„Acum, până când vor mai creste prețurile sau până când piața nu va mai putea să crească și va reduce din marja dezvoltatorilor îmi este greu să estimez pentru că depinde foarte mult de jocul acesta al cerererii și ofertei. Tot de acest lucru depinde și percepția cu privire la evaluare sau bula imobiliară”, a mai declarat Smedoiu.
Aceasta este de parere că, atâta timp cât exista bani și exista oameni care sunt dispuși să cumpere, greu de zis că este artificial sau nu e susținut de ceva.
„Dacă urmează să avem o perioadă de creștere a costurilor de finanțare și asta se va întoarce împotriva celor care au luat credite, da, atunci se poate transforma într-o bulă, dar, în momentul de față îmi este greu să cred că vom putea să definim piața ca într-o bulă”, a mai spus analista financiară.
Alexandra Smediu crede că aceasta creștere a plafonului va ajuta în continuare piața pentru că va duce în zona de TVA de 5% niște proprietăți cu suprafețe mai mari sau cu alte tipuri de construcție.
„De exemplu, apartamente din zone mai bune, adică unde a fost terenul mai scump și, practic, tot asa permite accesul la anumite tipuri de produse imobiliare care altfel nu s-ar fi uitat la categoria aceea de preț. Acum, și aici, rămâne aceeași întrebare: dacă prețurile continuă să crească la materii prime, din ceea ce rămâne peste, o parte se va duce la dezvoltator, o parte, la sta sub forma de TVA și prețul îl suportă consumatorul final”, afirmă presedinta CFA Romania, informează ziare.com