PoliticaUltima Ora

Ludovic Orban riscă să fie sărit din schemă. Blocaj în negocierile pe funcţiile

Prima zi a negocierilor pentru viitoarea coaliţie de guvernare s-a încheiat fără rezultate majore. Dincolo de unele detalii din programul de guvernare şi de funcţii în Camera Deputaţilor, liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR sunt în blocaj din cauza funcţiilor mari, potrivit stiripesurse.ro.

Liberalii au făcut greşeala să accepte o negociere la pachet a funcţiilor parlamentare şi a celor guvernamentale, în ciuda tentativei de a sparge în trei discuţiile. Funcţiile cele mai dorite – premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Senatului – ar putea produce surprizele cele mai mari.

Potrivit unor surse din cadrul negocierilor, USR-PLUS şi UDMR au fost de acord ca fiecare formaţiune să-şi aleagă câte una dintre cele trei funcţii, în baza scorului de la alegeri. Astfel, PNL are prima opţiune, USR a doua, iar UDMR ar lua funcţia rămasă.

Dacă PNL vrea să dea premierul, în persoana lui Florin Cîţu, funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor ar putea reveni USR-PLUS, Dan Barna fiind principalul doritor. În acest caz, funcţia de preşedinte al Senatului ar reveni UDMR.

Dacă PNL insistă să ia şefia Camerei Deputaţilor pentru Ludovic Orban, funcţia de prim-ministru ar reveni USR-PLUS, candidatul fiind Dacian Cioloş. PNL insistă în continuare să ia şi funcţia de prim-ministru, şi pe cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Impasul este destul de mare şi nimeni nu crede că până luni, la consultările de la Cotroceni, cele trei partide vor fi în stare să prezinte o echipă.

În privinţa componenţei Guvernului, s-a stabilit că se rămâne la 16 ministere, deşi mulţi lideri PNL făceau lobby pentru creşterea numărului de ministere. Nu s-a decis însă care vor fi ministerele şi atribuţiile, nefiind excluse unele transferuri de atribuţii, companii şi agenţii subordonate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!