Diverse

Navele cu animale de export din Portul Constanța, blocate în Canalul Suez, au ajuns la destinaţie. Câte animale au murit

Cele 11 nave cu animale din România, care au fost blocate câteva zile în timpul blocajului din canalul Suez, au ajuns la destinaţie, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Potrivit informaţiilor primite de la comandanţii a şapte nave, mortalitatea înregistrată în rândul animalelor a fost în medie de 0,22%.

Trei nave care au plecat în perioada 16-18 martie din portul Constanța, având la bord 24.310 ovine și 371 de bovine, au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (2 nave) și Jeddah, în Arabia Saudită (1 navă), în intervalul 30 – 31 martie, potrivit unui comunicat ANSVSA.

Trei nave care au plecat pe 19 martie din portul Constanța, având la bord 26.627 de ovine și 472 de bovine, au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (1 navă) și Jeddah, în Arabia Saudită (2 nave), în intervalul 31 martie – 4 aprilie.

Cinci nave care au plecat în perioada 23-24 martie din portul Constanta, având la bord 54.790 de ovine și 770 de bovine, au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (1 navă) și Jeddah, în Arabia Saudită (4 nave), în intervalul 2 – 5 aprilie.

Potrivit datelor centralizate de celula de criză constituită de ANSVSA în urma incidentului din Canalul Suez, informații primite de la comandanții a șapte nave, procentul de mortalitate înregistrat în rândul animalelor a fost în medie de 0,22% (fiind cuprins între 0,09 – 0,35%). Pe măsură ce sosesc și restul de informații privind animalele de pe celelalte 4 nave, acestea vor fi centralizate și vor fi făcute publice, precizează ANSVSA.

Regulile de transport, modificate
ANSVSA atenționează operatorii economici care intenționează să desfășoare pe viitor activități de comerț cu animale vii că a modificat procedurile, în direcția intensificării verificărilor privind suplimentarea cantităților de furaje și apă cu minim 25%.

„De asemenea, având în vedere debutul perioadelor cu temperaturi ridicate este necesar să se țină cont că la transportul rutier la temperaturi de peste 30°C este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 10%. În ceea ce privește transportul maritim, la o temperatură mai mare de 35°C este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 15%, separarea animalele cu coarne de cele fără coarne și obligativitatea prezenței unui medic veterinar pe tot parcursul călătoriei până la destinația finală”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!