Nou schimb tăios de replici între Atena și Ankara. Turcia: „Este clar că Grecia minte, nu secretarul general al NATO”

Tensiunile dintre Grecia și Turcia legate de granițele maritime din Mediterana de Est nici vorbă să se aplaneze, ba dimpotrivă, s-au intensificat după ce lideri din ambele țări au avut un nou schimb tăios de replici. Și asta, în timp ce NATO face eforturi ca să-i așeze la masa negocierilor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunțase joi că Grecia şi Turcia, membre ale Alianţei, „au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO” cu obiectivul de a preveni orice nou incident în Mediterana de Est, unde un vas turc de cercetări seismice, însoţit de nave de război, se află în apele teritoriale greceşti de la 10 august.

Ulterior, Grecia a dezmințit că ar începe astfel de discuții cu Ankara.

La rândul ei, Ankara a acuzat Atena de minciună, iar cea din urmă a cerut Turciei să înceteze cu provocările pentru a putea dialoga.

Băncile din mai multe orașe din Turcia au fost luate de pe străzi
„Dintre numeroasele declarații exagerate ale președintelui Erdogan, voi aminti doar una, aceea legată de dialog. Și răspund la aceasta cu șase cuvinte clare: opriți provocările și dialogul va începe”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

„Grecia a negat ceea ce a spus secretarul general al NATO. Este clar că Grecia minte și nu secretarul general. Grecia a arătat încă o dată că nu este dispusă la dialog”, a acuzat Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe al Turciei.

Turcia și Grecia sunt implicate de mai multe săptămâni într-un conflict generat de războiul pentru resursele naturale din Mediterana și controlul asupra perimetrelor de explorare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!