Opaschi principalul sabotor al PNL-ului. Un plan diabolic, construit după manualele de manipulare bolșevică.

Printre puținii bolșevici rămăși în funcții de demnitate publică este Victor Opaschi, 73 de ani, cu studii la Moscova și de meserie ideolog comunist la Ștefan Gheorghiu. Lui i se poate imputa dezastruoasa relație dintre Guvern și Biserică în perioada pandemiei. Rămas strategic în guvernul Orban, simulând o atitudine servilă față de liberali, Opaschi a subminat din interior dreapta românească, punându-o într-un conflict direct cu toate cultele. Un plan diabolic, construit după manualele de manipulare bolșevică.

Opaschi a fost omul de aranjamente și salon al lui Ion Iliescu, în special în domeniul culturii și cultelor. Numit la bătrânețe, prin intervenția personală a lui Ion Iliescu la Victor Ponta, în 2013, în postul de secretar de stat pentru culte, Opaschi și-a exersat abilitățile dobândite în slujba combinațiilor cu dosare de finanțare a bisericilor din colegiile parlamentarilor care îl puteau susține. S-a făcut plăcut celor cărora le-a dat bani din bugetul instituției, cumpărându-și bunăvoința atât în fața mediului politic, cât și în biserică. Între timp a prosperat și el, socotind după mașinile pe care atât el, cât și secretarul lui, Andrei Ungar, le conduc.

Citește și: Victor Opaschi, un servant al aparatului opresiv comunist a cultelor religioase de pe teritoriul României

În toți aceștia ani, Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a devenit o instituție tot mai ermetică. Pe site-ul instituției nu găsești decât discursuri cu aer comunist de proslăvire a unor fețe bisericești, nicio informație despre cum este cheltuit bugetul și niciun fel de politică publică sau parteneriat cu mediul academic, organizații internaționale etc. Ca imagine publică, SSC-ul din anul 2020 e la fel de ermetic ca Departamentul Cultelor din timpul comunismului, instituție care se ocupa cu supraveghere și controlul bisericilor și din care făcea parte chiar comunistul Victor Opaschi. Tactica de manual a bătrânului Opaschi a fost ca instituția să nu aibă purtător de cuvânt, să nu se expună public, să nu intervină în nicio dezbatere. Nimeni nu reține vreo participare la vreo emisiune tv a lui Opaschi. Așa lucrau și comuniștii. Din umbră.

Pandemia din anul 2020 a dus la o tensionare fără precedent a relațiilor dintre stat și culte: interzicerea împărtășirii credincioșilor, închiderea bisericilor pentru mai bine de o lună, inclusiv de Paști, restricționarea pelerinajelor de la Iași și București, măsuri disproporționate aplicate cultelor față de cele aplicate transportului public, supermarketurilor și altor activități ne-religioase. Au fost, de asemenea, tensiuni și proteste în Piața Universității din București.
Chiar dacă restricțiile sunt legitime și necesare în lupta împotriva pandemiei, SSC ca unic organ de specialitate al guvernului pe domeniul religios, ar fi trebuit să medieze relația dintre autoritățile publice și culte.

Citește și: Ce mai pregătește Ponta pentru Romania? Dinozaurii lui Iliescu de la Secretariatului de Stat pentru Culte.

Nu cred că mulți conștientizează faptul că Secretariatul de Stat pentru Culte este o instituție importantă în cadrul Guvernului României. Prin această instituție, guvernul coordonează tot ce ține de culte. În hotărârea nr. 44 din 13 februarie 2013 privind organizarea și funcționarea Secretariatului de Stat pentru Culte, citim: la articolul 4 (5) că SSC „asigură legătura dintre cultele recunoscute de lege și ministere, celelalte organe ale administrației publice centrale și locale, în vederea respectării libertății și autonomiei cultelor, a prevenirii și înlăturării oricăror abuzuri, prin aplicarea legii; sprijină autoritățile administrației publice locale pentru rezolvarea problemelor specifice care apar în raporturile lor cu cultele și asociațiile religioase și totodată acordă asistență cultelor și asociațiilor religioase, la solicitarea acestora, în soluționarea problemelor pe care acestea le supun autorităților administrației publice locale”.

Așadar, nu numai că SSC nu a intervenit nici în chestiunea pelerinajelor, nici în sistarea împărtășirii, a Paștelui sau altor sărbători, dar nu a făcut nimic în toată această perioadă ca să asigure, așa cum s-a întâmplat în Europa, că nu vor exista tensiuni și conflicte.
Este prima dată din 1990 și până azi când între BOR și Stat există un conflict evident și deschis.

De ce Opaschi face jocul Rusiei?
Rusia nu-și dorește o Biserică Ortodoxă Română puternică, ci una îngenuncheată care să nu-i opună rezistență la nivel panortodox în privința crizelor bisericești din Ucraina sau din Republica Moldova. Prin urmare, Rusia încearcă să distrugă unitatea BOR de ani de zile prin subvenționarea ideologică și financiară a unor comunități monahale periferice care sunt încurajate să adopte un ton extremist în relația cu ierarhii. O Biserică slăbită din interior, măcinată de conflicte, are o voce slabă în exterior.

Tocmai pentru că BOR este văzută la nivel panortodox drept o Biserică puternică, cu 20 de milioane de membri, condusă de un patriarh pro-occidental și foarte inteligent, sunt mari șanse ca BOR să nu fie de partea Rusiei în conflictul privind unificarea bisericească din Ucraina. Astfel, din perspectiva Rusiei, e nevoie ca statul, prin agenți fideli politicii Rusiei cum este Victor Opaschi (membru PSD încă din 1990 până în prezent și se întâlnește foarte des cu ambasadorul Rusiei, Kuzmin) să țină BOR într-o stare de confuzie, vasală statului, să aloce arbitrar finanțările și în special să contribuie la restricționarea vieții religioase în mod abuziv pentru a da apă la moară zonelor fundamentaliste din BOR sau unor ierarhi mai excentrici cum este Teodosie.

Inițial faptul că Opaschi, membru PCR din 1968 și membru PSD din 1990, a rămas încă pe funcție la venirea unui guvern liberal și condus de un prim-ministru anti-pesedist a fost privită ca o chestiune provizorie. Ulterior, Opaschi a știut să utilizeze bugetul SSC pentru a-și fideliza mai mulți decidenți politici.

În iunie, Departamentul de Stat al SUA a menționat în raportul anual pe libertate religioasă faptul că Victor Opaschi a asistat fără să intervină la umilirea publică a diplomaților americani în noiembrie 2019 la Constanța. În mod normal, un astfel de gest pune mari probleme diplomatice Guvernului în relația bilaterală cu SUA. Este un gest pentru care cutuma diplomatică impune să fie cerute scuze de la nivelul ministrului de externe sau ambasadorului României la Washington. Probabil că atât Bogdan Aurescu, cât și George Maior, și-au făcut datoria diplomatică, însă decontarea politică a menținerii lui Opaschi în guvern o plătește deja PNL în ziua de 6 decembrie la vot.

Deși interdicțiile asupra vieții religioase au fost semnate de Victor Opaschi, nu sunt decontate public de el din simplul motiv că nu știe nimeni cine e acest personaj ale cărui rădăcini politice încep în anul 1968 când, student fiind, s-a înscris în Partidul Comunist. Decontarea politică făcut-o PNL-ul. Prin urmare, PNL a pierdut și pariul cu religia, voturile din partea credincioșilor foarte activi, doar pentru faptul că în loc să pună la Secretariatul de Stat pentru Culte o persoană echilibrată și consensuală a preferat să mențină un comunist.

Citește și: Cine se încălzește să succeadă ultimului bolșevic din Guvernul României?

În țările democratice restricțiile privind viața religioasă s-au aplicat doar în urma unui dialog instituționalizat între stat, culte, experți independenți și peste tot s-a ținut cont de standardele internaționale care reglementează foarte precis modalitatea în care viața bisericească poate fi restricționată în timpul pandemiei.

Opaschi însă nu numai că nu a fost în stare să creeze o astfel de platformă de cooperare, dar a făcut și un prim simulacru de dialog abia spre sfârșitul lunii noiembrie (deci la 8 luni după începerea restricțiilor). În cadrul acelei întâlniri la care au participat doar 6 culte din totalul de 18, concluziile erau deja scrise. Scopul întâlnirii a fost unul dublu și strict în interesul comunistului Opaschi: să arate guvernului că reprezentanții cultelor sunt de acord cu restricțiile. Imediat după întâlnire, care nu a avut nicio agendă publică, nici lista participanților, nici proces verbal, ci doar un comunicat de presă de tip securist în care ni se spune că totul e bine, Arafat a anunțat închiderea bisericilor din toate localitățile carantinate. În acel moment PSD și AUR au devenit opțiunea credincioșilor BOR. Misiunea lui Opaschi era îndeplinită.

Manipularea Bisericii și menținerea ei într-o stare de vasalitate prin politica bolșevică a acestui sinecurist cu studii la Moscova sunt breșe care fac loc propagandei Rusiei care are tot interesul să nu lase BOR să fie o Biserică puternică nici în relația cu statul, nici cu societatea sau mediul internațional. Prin urmare, Opaschi a făcut jocul Rusiei și al PSD în detrimentul PNL, partid care l-a menținut în funcție fără să intuiască mișcările subterane ale fostului membru PCR. Este ușor de observat cum Opaschi a sabotat din interior Guvernul PNL, a livrat teme de campanie liderilor PSD și a livrat argumente solide electoratului să migreze către un partid extremist care să îi apere de prigoane liberală, către AUR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!