PoliticaUltima Ora

Palatul Cotroceni răspunde atacurilor lui Dan Barna: Corupția este în categoria riscurilor de securitate în Strategia de Apărare

Administrația Prezidențială a transmis vineri o declarație de presă a consilierului prezidențial pentru Securitate Națională, Ion Oprișor, în care răspunde criticilor aduse de liderul USR, Dan Barna, în legătură cu Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024. Barna susținea că în noua strategie aprobată de CSAT „corupția devine un fenomen secundar”. Acesta a anunțat că USR nu va vota documentul în Parlament.

„Combaterea corupţiei în toate ipostazele sale, de la formarea grupurilor nelegitime de interese şi până la riscul deturnării deciziilor luate de autorităţile statului, este abordată în mai multe secțiuni ale Strategiei (de exemplu la punctele 142, 146, 150 şi 157).

În noua Strategie, fenomenul corupției nu mai reprezintă doar o vulnerabilitate, așa cum era menționat în strategiile anterioare, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atenție, fiind încadrat în categoria riscurilor de securitate”, răspunde Administrația Prezidențială.

În declarația de presă a consilierului pentru Securitate Națională se precizează că „strategia reiterează atașamentul României față de statul de drept, subliniind explicit la punctul 53 că respectarea angajamentului ferm față de dreptate și de lege, valorile democrației și principiile statului de drept, precum și modernizarea statului și instituțiilor sale reprezintă fundamente care asigură cetățenilor securitatea și prosperitatea la care sunt îndreptățiți”.

Ion Oprișor a declarat, însă, că în elaborarea Strategiei s-a avut în atenție respectarea prevederilor constituționale și ale legilor în vigoare, precum și a deciziilor Curții Constituționale a României, în baza cărora serviciile de informații nu trebuie să participe la obținerea de probe în cooperare cu Ministerul Public, care să fie utilizate în cadrul procesului de urmărire penală.

„În viziunea Președintelui Klaus Iohannis, lupta anticorupție trebuie continuată fără rezerve, concomitent cu promovarea la nivelul societății a valorilor fundamentale care stau la baza creării unei culturi a integrității în zona publică, pentru că doar în acest fel vor putea fi eradicate cauzele care stau la baza fenomenului corupției.

De altfel, chiar în cursul zilei de miercuri, 3 iunie a.c., Președintele României a avut o întâlnire cu premierul, la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia s-a discutat aplicat despre repararea legislației juridice atât de afectate de modificările succesive care au avut loc în anii trecuți”, se mai arată în declarația de presă, transmisă de Administrația Prezidențială.

Liderul USR Dan Barna a scris vineri, pe Facebook, că în Strategia Națională de Apărare a Țării, trimisă Parlamentului spre aprobare, corupția devine un fenomen secundar.

„În mod inexplicabil, în Strategia Națională de Apărare a Țării, elaborată de CSAT și trimisă Parlamentului spre aprobare, corupția devine un fenomen secundar. E ca și cum o dată cu dispariția lui Liviu Dragnea din prim-plan toate problemele s-au rezolvat.”, susține deputatul, care spune că USR nu va vota Strategia, în forma actuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!