Cultura-Educatie

Pe 26 iunie, tătarii sărbătoresc atât Drapelul Național Românesc cît și cel Tătar Crimeean

Cei din Dobrogea cunosc și simt acest model de conviețuire multietnică, recunoscut la nivel mondial. Nu există printre dobrogeni să nu aibă prieteni de alte etnii cu care să păstreze de-a lungul vieții o relație strânsă și plină de căldură. Tătarii sunt recunoscuți pentru faptul că au dat elite ce au contribuit la prosperitatea României, fiind adevărați patrioți ce au luptat alături de români în războie.

Vă prezentăm integral, mai jos, mesajul președintelui Uniunii Culturale a Tătarilor din România, Fildis Reșit.

”Comunitatea tătară din România celebrează în data de 26 iunie atât Ziua Drapelului Național al României cât și Drapelul Tătar Crimeean.

Ziua Drapelului Național al României, care a fost proclamată astfel prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române. Astfel, s-a stabilit ca Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor, purtând deviza ”Dreptate şi frăţie”, acordându-i-se şi denumirea de ”stindard al libertăţii”. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei fiind numărul perfect. Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei. Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea. Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.

Ziua drapelului tătar crimeean se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 26 iunie. Drapelul tătar crimeean a fost acceptat pentru prima dată în anul 1917 de primul Kurultay Naţional al Tătarilor Crimeeni. Atunci, la 9 decembrie 1917, când s-a deschis Congresul Tătarilor Crimeeni, cel care a declarat crearea Republicii Democrate Crimeea, toate casele și instituțiile arboraseră drapelul care are simbolul „tarak tamga” (simbolul sub formă de pieptene) galben pe fond albastru. Datorită fondului albastru, drapelul tătarilor crimeeni mai este cunoscut și ca „Gökbayrak” (drapelul cer).

Tarak tamga este un simbol folosit încă de pe timpul lui Ginghis Han și simbolizează dreptatea pe care Hanul o impunea în Hanat. Începând cu secolul al XV-lea, Hanatul Crimeii a început să îl folosească ca simbol reprezentativ, el fiind întâlnit în documentele oficiale și mai multe locuri din palatul hanilor de la Bahcesaray. Partea din mijloc a „tarak tamga” simbolizează Hanul, cea din dreapta Kalgayul, iar cea din stângă Nureddinul. Kalgay și Nureddin erau ajutoarele hanului. Aceștia au fost în diferite perioade copiii, frații sau alți membri apropiați ai Hanului.

Prin celebrarea Zilei Drapelului Național și a Drapelului Tătar, ne revine datoria morală de a transmite generațiilor tinere, prin exemplul personal, conștiința apartenenței la valorile noastre naționale, precum și a faptului că patriotismul nu înseamnă doar emoția unei sărbători, ci asumarea responsabilității de a contribui la progresul României și conservarea identității tătarilor din România.

Chiar daca celebram două drapele, suntem toți uniți de un singur pământ și o singură țară, iar împreună suntem puternici!

La mulți ani României, tricolorului nostru și drapelului tătar!

Romanyanın ve Kirim Tatar Bayrak Günĭ, Qayırlı Bolsın!

Fildis Reșit,
Președinte UCTR
Uniunea Culturală a Tătarilor din România”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!