Pericol ca și mai multe medicamente ieftine riscă să dispară din piață
Producătorii de medicamente din România atrag atenția că, în condițiile în care Executivul va crește taxa suplimentară pe medicamente (clawback) de la 15%, cât este acum, vor dispărea din farmacii și din spitale și mai multe medicamente ieftine produse în România.
Creșterea taxei este cerută de Comisia Europeană, dar, subliniază Dragoș Damian, directorul executiv al PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), solicitarea ar fi venit în condițiile necunoașterii contextului din România. Deja această taxă, la nivelul de 15%, nu mai există în nicio altă țară a UE, spune Damian: „Chiar dacă UE cere un lucru care este în acord cu tratatul de funcționare, nu cunoaște contextul. Celelalte țări ale UE, în general, la medicamentele acestea ieftine, generice, cele pe care le vedem dispărând pe zi ce trece, nu au taxă clawback sau este situată la un nivel foarte scăzut. Taxa aceasta este o taxă pe cifra de afaceri, precum cea pe care domnul Ciolacu vrea să o introducă la alte companii. Deci, fabricile de medicamente din România plătesc și impozit pe profit – 16% – , dar și o taxă pe cifra de afaceri care a fost scăzută acum 4 ani la 15% de la vreo 30%”, a explicat Dragoș Damian.
Cum e la alții
În Ungaria, de exemplu, mai spune Damian, taxa suplimentară este de 8%, dar doar la cifre de afaceri foarte mari: „Altfel, este 1-3-5%. Și, dacă ne uităm pe originea taxei, în multe țări, este utilizată pentru a pondera consumul medicamentelor scumpe. Asta este rațiunea taxei. Deci, UE a avut o solicitare neînțelegând contextul, pentru că nu era obligată să cunoască faptul că în România producătorii deja plătesc o taxă foarte mare. Și, dacă este mărită, atunci vor dispărea și mai multe medicamente”.
Mesajul producătorilor români către autorități este de a acționa cu prudență și responsabilitate, pentru că, altfel, se va ajunge într-o situație și mai rea decât cea existentă acum. „Două lucruri se vor întâmpla: vor dispărea și mai multe medicamente din toate categoriile și vor fi scoși mai mulți bani din buzunar pentru a le înlocui pe cele ieftine, care au dispărut, cu cele scumpe. Presa a relatat că se vor scumpi medicamentele. Da, așa este! Vor dispărea cele ieftine, le vor lua locul cele scumpe”, a punctat Dragoș Damian.
Ce medicamente se produc în România
Producătorii locali au în portofoliu toate medicamentele necesare, utilizate de 60% dintre pacienții români. „Medicamente uzuale, ieftine, pentru boli de inimă, sistem nervos central, plămâni, reumatism, câteva medicamente împotriva cancerului, multe antibiotice, medicamente esențiale pentru spitale. Când vorbim de medicamente esențiale, eu mă gândesc în primul rând la cele de spital, care mai sunt încă produse în România”, a exemplificat Damian.
În valoare, aceste medicamente acoperă sub 15% – pentru că sunt ieftine –, iar în volum – 60%: „Asta arată și că sunt ieftine și accesibile”, a conchis directorul executiv al PRIMER.
Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române anularea taxei de clawback reduse în mod special, la 15%, pentru medicamentele originare din România, iar Guvernul s-a angajat ca la începutul acestui an să adopte un proiect de lege în acest sens.
Pentru medicamentele produse în afara ţării, taxa clawback este de 20%, în cazul medicamentelor generice, şi 25%, pentru cele inovative.
Din PRIMER fac parte 15 fabrici de medicamente din țară.