Premierii din Ungaria, Polonia și Slovacia își declară solidaritatea cu Cehia și condamnă Rusia: „Act deplorabil de agresiune”
Premierii Poloniei, Ungariei şi Slovaciei şi-au declarat luni susţinerea pentru Republica Cehă și au condamnat, într-o declarație comună, „un act deplorabil de agresiune şi încălcare a dreptului internaţional comis de Rusia pe teritoriul european”.
Premierii din Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia, țări care formează așa-numitul „grup de la Vișegrad”, au avut luni o discuție prin videoconferinţă despre „actele de sabotaj (ale Rusiei) în Republica Cehă, escaladarea de către Rusia a situaţiei din Ucraina şi Belarus, cooperarea în cadrul Grupului de la Vişegrad şi consolidarea securităţii în regiune”, potrivit Agerpres.
Premierul ceh Andrej Babis a scris pe reţelele sociale că premierii ţărilor Grupului de la Vişegrad au dat un „mesaj clar” Rusiei.
„Noi, premierii Poloniei, Ungaria și Slovaciei, ne exprimăm deplina solidaritate cu Cehia, vecinul și partenerul nostru aproapiat, în ceea ce privește implicarea spionajului militar rus în explozia de la depozitul de muniție din Vrbetice, în 2014. Condamnăm acest nou act regretabil de agresiune și încălcare a dreptului internațional comis de Rusia pe teritoriul european. Denunțăm măsurile disproporționate luate de Rusia ca răspuns la decizia pe deplin justificată a Republicii Cehe de a expulza 18 agenți de informații ruși de pe teritoriul său și oferim Cehiei sprijinul nostru diplomatic și consular”, se arată în declarația comună publicată pe site-ul guvernului polonez.
„Împreună cu premierul Cehiei, condamnăm cu fermitate acțiunile ilegale și violente desfășurate de agenții de informații ruși. Nu vom permite ca acest gen de activități să divizeze Europa. Țările din Grupul de la Vișegrad sunt decise să ia măsuri alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru a ne reafirma reziliența”, se spune în declarația comună a premierilor din Ungaria (Viktor Orban), Polonia (Mateusz Morawiecki) și Slovacia (Eduard Heger).
Reuniunea celor patru premieri intervine după ce Praga a anunţat că suspectează că doi spioni ruşi ar fi implicaţi într-o explozie din anul 2014 la un depozit de muniţii, soldată cu două decese.
Guvernul ceh a expulzat la 17 aprilie 18 diplomaţi ruşi după ce investigaţiile efectuate au confirmat participarea Rusiei la „cel mai mare atac pe teritoriul ceh după 1968”, potrivit declaraţiei şefului comisiei parlamentare cehe pentru afaceri externe, Ondrej Vesely, care s-a referit la explozia produsă la depozitul de muniţii de la Vrbetice.
În replică, Rusia a expulzat 20 de diplomaţi cehi, 5 polonezi şi 3 slovaci, după ce guvernele acestora expulzaseră la rândul lor diplomaţi ruşi ca gest de solidaritate faţă de Praga.
Și România a expulzat luni un oficial din Ambasada Rusiei la București. Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că Alexey Grishaev desfășura „activități de spionaj”.