Politica

Primar, pus sub acuzare de procurorii DIICOT într-un dosar de înșelăciune cu un teren al Primăriei Iași

Mihai Chirica, primarul orașului Iași, este inculpat într-un dosar legat de concesionarea unui teren. Este un caz cu un prejudiciu de 2 milioane de lei, după ce un teren din patrimoniul public, dintr-o zonă centrală a orașului, și ar fi fost folosit în mod fraudulos de un om de afaceri. Patru dintre inculpații din dosar urmau să fie duși la instanță, în cursul zilei de marți, cu propunere de arest preventiv.

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat, luni, 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici, scrie Agerpres.

Patru persoane au fost reţinute în acest dosar – un notar, un funcţionar public, fostul arhitect şef din Primăria Iaşi, Alexandru Mustiaţă, şi Claudiu Asimionesei – patronul publicaţiei „Bună Ziua Iaşi”. Alte şapte persoane sunt cercetate sub control judiciar, printre care doi notari, un avocat şi fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, care în prezent este city manager.

Potrivit procurorilor, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi, pe care au construit un bloc de locuinţe. Potrivit unor surse judiciare, terenul aflat în zona centrală a municipiului Iaşi ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei, cu obligaţia construirii unei clădiri – pensiune şi sediu de birouri. Primăria ar fi urmat să primească o cotă-parte din profit. Însă familia Asimionesei, care deţine publicaţia „Bună Ziua Iaşi”, ar fi construit pe acel teren un bloc de locuinţe, pe care l-a vândut, iar Primăria a rămas și fără teren, și fără cota-parte pe care ar fi trebuit să o primească.

Primarul Mihai Chirica este inculpat pentru „omisiunea sesizării organelor judiciare”. Edilul este cercetat în stare de libertate.

Descinderile de luni au vizat „destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării”, potrivit comunicatului DIICOT.

În total, sunt 15 suspecți și inculpați în acest dosar. Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a fost deja trimis în judecată pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar, la începutul acestui an. Edilul este acuzat că ar fi achiziționat ilegal, în urmă cu 7 ani, când era viceprimar, 4 mașini în leasing și ar fi creat astfel un prejudiciu de jumătate de milion de lei. Chirica spune că se consideră nevinovat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!