PoliticaUltima Ora

Proiect depus de Bădălău, Stănescu și Iordache: Tot ce face polițistul în interes de serviciu este legal

Un proiect depus la Senat de social-democrații Florin Iordache, Niculae Bădălău, Paul Stănescu și Alfred Simonis legitimează toate acțiunile polițistului făcute în legătură cu îndeplinirea serviciului. Dovada că polițistul nu și-a îndeplinit datoria poate fi demonstrată prin probe cu martori sau înscrisuri. Deputatul Florin Iordache a declarat, pentru Digi24, că omiterea probei video sau audio din propunere a fost “o scăpare”.

Proiectul modifică Statutul polițistului și introduce un nou alineat:

“Sunt prezumate a fi realizate în mod legal toate activitățile exercitate de un polițist în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor și îndatoririlor de serviciu, precum și actele prin care acestea sunt constatate. Dovada contrară poate fi realizată doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri”.

Însă prevederea că toate acțiunile polițiștilor pot fi legale în interes de serviciu deschide calea abuzurilor, până să fie contestate.

Deputatul PSD Florin Iordache, inițiator al proiectului, spune că inițiativele legislative pot avea „erori”.

“E un amendament care se depune la acest articol, în condițiile în care toate probele, adică și video, audio și așa mai departe….e o scăpare în proiect. Orice proiect poate fi îmbunătățit.

Pentru a nu da naștere la interpretări că anumite probe nu pot fi folosite, audio, video, toate probele, se va completa. Conform Codului se completează.

Nu cred că asta e singura modificare. Probabil că în urma dezbaterii pot apărea diverse completări, modificări. Vedem și punctul de vedere al Ministerului, al asociațiilor. Această chestiune pe care o invocați am văzut-o și noi și deja la Senat colegii mei la comisiile respective depun amendamente în completare. Nu vrem să dăm senzația că o anumită probă video, audio și așa mai departe nu poate fi folosită de cel care consideră că i-au fost încălcate drepturile”, a declarat Florin Iordache pentru site-ul Digi24.ro.

Inițiatorii motivează propunerea de “nivelul în scădere al autorității polițiștilor în spațiul public, al încrederii și respectului arătat de către cetățeni și resortisanți reprezentanților instituțiilor de ordine publică, dar și a nivelului în creștere a conduitei sfidătoare, provocatoare și chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească, alături de comunitatea internațională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului SARSCoV 2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creștere a numărului de infracțiunilor împotriva forțelor de ordine publică”.

“Astfel se instaurează un just echilibru pentru ambele părți implicate în procesul de menținere a ordinii publice, persoanele nemaiputând astfel să conteste/ se manifeste în mod public sfidător și chiar să ultragieze invocând presupuse nelegalități, acesta putând fi constatată doar pe căile prescrise de lege”, mai arată motivarea inițiatorilor.

Prevederile din noul proiect de lege se aplică polițiștilor din structurile MAI și, printre altele, personalului Poliției de frontieră, Inspectoratului general pentru imigrări, Direcției generale de informații și protecție internă, Direcției generale anticorupție, Agenției naționale antidrog.

Proiectul este în procedură de urgență la Senat, care este primul for legislativ sesizat în acest caz. Camera Deputaților este decizională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!