Sanatate

Restricțiile zonale, un scenariu din ce în ce mai des menționat de autorități

Șeful DSU, Raed Arafat, a reconfirmat, duminică seara, la Digi24, că este posibil ca autoritățile să ia măsuri restrictive în acele zone unor vor fi creșteri mari ale cazurilor de infectare cu coronavirus. Restricțiile se vor impune în baza unor analize ale specialiștilor și autorităților, mai ales că marți va intra în vigoare și legea privind carantina și izolarea, care are prevederi în acest sens.

„Este posibil să se ajungă la măsuri zonale, regionale, de restricție, acolo unde apar zone foarte afectate. Acest lucru este posibil. Normal că nu-l decide o persoană, dar asta se face în baza analizelor care se fac la Institutul Național de Sănătate Publică și de către specialiștii în domeniu. Deci, asta este realitatea, este posibil să vedem anumite măsuri care se iau în anumite zone, unde numărul cazurilor este în creștere semnificativă comparativ cu numărul populației”, a spus Raed Arafat, care a comentat prognoza sumbră a evoluției epidemiei de coronavirus făcută de compania Avantera.

În România s-ar putea ajunge la un milion de infectări cu coronavirus în luna septembrie, conform acestui studiu, care arată și care sunt județele din România unde sunt creșteri îngrijorătoare și unde s-ar putea impune măsuri de control.

Restricțiile locale s-au mai impus în perioada care a trecut, iar acum, când intră în vigoare noua lege, de marți, ea are prevederi care permit astfel de măsuri, în baza recomandărilor DSP-ului și INSP-ului și a comitetelor județene pentru situații de urgență, a menționat Raed Arafat la Digi24.

În cazul unor destinații de vacanță unde se petrec aglomerații și unde nu se respectă recomandările de distanțare fizică, cum ar fi Vama Veche, acolo măsurile de control din partea autorităților ar fi o prima fază, dar această fază poate fi urmată de o „altă abordare”, care, dacă va fi necesară, se va discuta la Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a explicat Raed Arafat. „Dar la acest moment, se va insista pe intensificarea măsurilor de control”, a spus șeful DSU.

„S-ar putea, la nivel local, să se ia măsuri mergând de la închiderea parcurilor la interdicția (circulației – n.r.) pe anumite zone și toate aceste aspecte care pot limita contactul și pot crește distanța. Orice poate să se întâmple, pe un plan zonal, inclusiv închiderea teraselor, pentru limitarea răspândirii”, explica Raed Arafat, vineri, la Digi24.

Și ministrul sănătății, Nelu Tătaru, avertiza că ar putea fi impuse restricții, de pildă în funcționarea teraselor: „În funcţie de evoluţie, vor fi şi anumite restricţii. Noi nu vrem să fie restricţii. Noi vrem ca toată lumea să conştientizeze şi să respecte acele norme. Când am făcut acele măsuri de relaxare, le-am făcut însoţite şi de un ordon de ministru, comun cu ministrul de resort, care prevedeau şi acele norme de funcţionare şi desfăşurare. Toată lumea şi le-a asumat, inclusiv acei agenţi economici care deschid în acel sens afacerile, dar rămâne să le şi respecte. În condiţiile în care nu vor fi respectate, vor fi şi controale mai înteţite în următoarea perioadă”, a declarat duminică Nelu Tătaru.

Reimpunerea unor restricții nu a fost exclusă nici de premierul Ludovic Orban sau de președintele Klaus Iohannis, care însă de fiecare dată au subliniat că această perspectivă nu este de dorit și se poate evita dacă populația respectă recomandările sanitare. Chiar sâmbătă premierul Ludovic Orban afirma că Guvernul nu doreşte să mai impună nicio restricţie în contextul pandemiei și mai ales nicio măsură cu efect negativ asupra economiei, dar acest lucru „depinde de respectarea regulilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!