România îl expulzează pe adjunctul atașatului militar din Ambasada Rusiei la București
România expulzează un oficial din Ambasada Rusiei la București. Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Activitățile și acțiunile lui contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.
Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, anunță MAE.
Decizia autorităților române vine pe fondul unui val de expulzări din ambasade europene ale unor diplomați ruși. Premierul ceh Andrej Babis a anunţat, în urmă cu 10 zile că Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a bănuielii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.
De asemenea, la finalul săptămânii trecute, cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – au anunţat că vor expulza în total patru diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Republica Cehă. Autoritățile slovace au decis expulzarea a trei diplomați ruși, din același motiv.
Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri trecută la Digi24 că România va anunța eventuale expulzări ale diplomaților ruși atunci când va fi cazul.
„În cazul în care vom lua o astfel de măsură, ea va fi anunțată, dar nu putem să ne pronunțăm în vreun fel în avans asupra unor astfel de chestiuni care sunt de o deosebită seriozitate”, a răspuns ministrul de externe, întrebat despre decizia Cehiei de a expulza 18 diplomați ruși și de cerința ca țările partenere din UE și NATO să recurgă la acest gest.
„Aceste chestiuni se anunță atunci când se petrec”, a completat Aurescu, întrebat dacă au fost sesizate fapte de spionaj pe teritoriul României.
„Noi ne-am manifestat, fără îndoială, solidaritatea cu Cehia, am exprimat această poziție inclusiv în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din această săptămână. Există în practica diplomatică, în general, un anumit tip de reciprocitate. De exemplu, când declari persona non grata un diplomat te aștepți să existe o reciprocitate de partea cealaltă. Atunci când o anumită proporționalitate este depășită există uneori și reacții în lanț. Vom vedea ce se întâmplă și mai departe”, a completat ministrul român de externe.
Bogdan Aurescu: „Orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO”
Orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO, afirmă ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cu referire la o declarație recentă a ambasadorului rus la București, care spusese că țara noastră ar trebui să se îngrijoreze dacă ar fi implicată „într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO”.
„Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mișcările de trupe ruse la granițele Ucrainei – n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu duminică seară la Antena 3, potrivit Agerpres.
El a făcut trimitere şi la un mesaj publicat precent pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.
„Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”, a afirmat Bogdan Aurescu.