International

SUA și Rusia intră într-o nouă etapă a conflictului mondial

Invazia Ucrainei de către Rusia a oferit serviciilor secrete americane o oportunitate rară de a recruta persoane din interiorul Kremlinului, supărate de război, relatează CNN.

Actuala operațiune de recrutare este departe de a fi un secret de stat. CIA a postat videoclipuri în limba rusă pe rețelele de socializare, în care fac apel la patriotismul rușilor care au acces la informații ce ar putea fi utile Statelor Unite.

Videoclipurile conțin instrucțiuni, pas cu pas, pentru potențialii informatori ruși despre cum să evite detectarea de către serviciile ruse prin utilizarea rețelelor private virtuale (VPN) și a browserului web Tor, pentru a comunica cu CIA în mod anonim și prin criptare prin Dark Web.

„Vrem oameni care au un anumit sens despre prioritățile liderilor [ruși] – ceea ce încearcă ei să realizeze”, a spus David McCloskey, fost ofițer CIA și autor al cărții Moscow X, citat de CNN. „Neafectiunea ne formează o oportunitate. Suntem foarte deschiși pentru afaceri”, a declarat directorul CIA, Bill Burns, anul trecut, în timpul unui discurs în Regatul Unit.

Burns a spus pe 19 aprilie într-un discurs la Universitatea Goodwin din Connecticut că videoclipurile CIA au fost foarte productive. El a spus că cel puțin l-a înfuriat pe omologul său rus. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat să ridiculizeze videoclipul CIA, subliniind că ar fi trebuit să-l posteze pe VKontakte [rețelele sociale rusești] în loc de Twitter (X) dacă ar fi vrut să îl vadă mai mulți ruși.

Campanie demarată și de FBI
FBI a lansat un efort similar pentru a recruta surse guvernamentale ruse în SUA, inclusiv direcționarea reclamelor pe rețelele sociale către telefoanele înregistrate lângă Ambasada Rusiei la Washington.

„Acest apel direct este o abordare neobișnuită, dar care s-ar putea dovedi eficientă pentru a ajunge la o populație rusă cu puține opțiuni de a-și exprima nemulțumirea. Rușii supărați de corupția și abuzul sancționat de stat de la Kremlin, fără nicio modalitate de a acționa deschis, rămân cu puține alternative decât găsirea de sprijin extern”, a spus Douglas London, fost șef de stație CIA detașat în străinătate.

Schimbare de paradigmă
La mai bine de 30 de ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice, lumea a revenit într-o perioadă de conflict de mare amploare. În cea mai recentă carte, analistul șef al securității naționale Jim Sciutto descrie acest lucru drept „o pauză definitivă între epoca post-Război Rece și una complet nouă și incertă.”

„Trebuie să-ți cunoști inamicul. Dacă nu, poți să-ți sperii inamicul să facă ceva ce niciunul dintre voi nu vrea să se întâmple”, a spus istoricul Tim Naftali, citat de CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!