Cultura-Educatie

Tătarii din România sărbătoresc de două ori. Ziua Limbii Tătare și QIDIRLEZ. Apel să nu meargă la cimitir

Ziua Limbii Tătare în România
Ziua de 5 mai este o zi de mare sărbătoare pentru întreaga comunitate tătară din România. Limba tătară este modul de exprimare, de vorbire, de scriere, de comunicare și de creație spiritual-culturală a cetățeanului român de etnie tătară, fiind adoptată Legea nr. 256/2010, prin care ziua de 5 mai este marcată oficial în România ca Ziua Limbii Tătare

Marea problemă a comunității tătare din România, după căderea comunismului, este apărarea și promovarea identității etno-lingvistice și culturale. Nu este momentul să căutăm cauzele sau vinovații, dar avem convingerea că Uniunea Culturală a Tătarilor din România va face toate demersurile pentru implementarea urgentă a limbii tătare în programa școlară, acolo unde există comunități de tătari.

La mulţi ani tuturor tătarilor din România de Ziua Limbii Tătare
Tatar Tĭlĭ Künĭ, Qayırlı Bolsın! a scris Fildis Reșit
Președintele Tătarilor pe pagina de socializare

QIDIRLEZ
QIDIRLEZ (tătară), este o sărbătoare preislamică și îşi are originile în Asia Centrală fiind inclusă în lista patrimoniului cultural UNESCO în anul 2010. În această zi se celebrează trezirea primăverii și a naturii, reîntoarcerea la viaţă. După legendă, cei doi fraţi gemeni Qıdır şi Iliaz, au fost alungaţi din Cer de către Creator şi au primit dreptul de a se întâlni, o singură dată pe an în ziua de Qıdırlez, unul devenind stăpânul Pământului şi celălalt al Cerului.

Cei doi profeţi Qıdır şi Ilias se întâlnesc în fiecare an pe 6 mai pe pământ ca să vestească musulmanilor primăvara. Se sărbătorește începând cu seara zilei de 5 mai, comemorând sfârșitul sezonului de iarnă și începe zilele toride de vară. Sărbătoarea se termină după rugăciunea din amiza zilei de 6 mai.

QIDIRLEZ-ul se sărbătorește cu datini diferite, în funcție de fiecare regiune. În Dobrogea etnicii tătari și turci au o tradiție unică, în cursul acestei zile femeile merg la cimitir (mezarlıq) pentru a-şi cinsti morţii, fac slujbe religioase, la geamie bărbații după rugăciune servesc masa pregătită de femei, împărțind bucatele între ei. După care ies la marginea câmpului împreună cu ceilalţi membrii ai familiei şi degustă din bucatele preparate cu prilejul acestei sărbători (mayli qalakay, qozı sorpası) turta cu brânză numita qalakay şi ciorba de miel.

Președintele Tătarilor face apel ca etnicii tătari să nu mearga la cimitir în ziua de Qıdırlez
În contextul special din acest an, cu ocazia Qıdırlez-ului, trebuie să ne conformăm regulilor impuse de către Ordonantele Militare emise de autoritățile din țara noastră. Accesul în cimitirele musulmane este permis doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare și atunci cu respectarea numărului maxim de 8 persoane.

Aşadar, anul acesta, de Qıdırlez, stăm acasă, ne rugăm și petrecem această sărbătoare în familie, este limpede că acesta este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru semenii noștri şi pentru noi.
QIDIRLEZ BAYRAMINIZ QAYIRLI BOLSIN! a scris, Fildis Reșit
Președintele Tătarilor pe pagina de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!