PoliticaUltima Ora

Un medic apreciat candidează independent pentru Primăria Constanța. Poate încurca planurile unor partide

Dr. Reșit Aila, medic stomatolog din Constanța și-a anunțat de curând intenția de a candida pentru fotoliul de primar al Constanței. În vârstă de 40 de ani, Dr. Reșit s-a născut în Constanța, și este căsătorită cu Fildis Reșit, președintele Uniunii Culturale a Tătarilor din România (UCTR) și absolvent al promoției 2005 și 2013 a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Dr. Reșit Aila candidează independent, având susținerea unor ONG-uri, partide mai mici și a unor grupuri din societatea civilă și cu siguranță fiind o persoană apreciată în Constanța va da bătăi unor candidați deja înscriși la funcția de primar, ceea ce înseamnă că sondajele care le-au fluturat alți candidați numai sunt de actualitate.

Astâzi 20.07.2020 candidata ți-a prezentat proiectele ei pentru Constanța. Vă prezentam integral mai jos, declarația candidatei.

”Chiar dacă m-am decis să candidez în ultim moment la funcţia de primar al Municipiului Constanța, mă bucur că am sprijinul oamenilor, a mai multor ONG-uri, partide mai mici, a unor grupuri din societatea civilă, care nu au nici o șansă în fața rechinilor de pe ”piața” politică. Vreau şi ştiu cum să schimb această stare de fapt a orașului nostru, un oraş european aşa cum ni-l dorim cu toţii şi trebuie să devină cel mai important oraș după București, deoarece potențialul este imens dar neexploatat din cauza lipsei de viziune a aleșilor noștri. Constanţa a devenit un oraș neprietenos, căruia i se acordă atenție doar în campaniile electorale.

Din păcate corupţia se regăsește la ea acasă, în administraţia locală, unde o mână de oameni au căpușat Primăria și au profitat timp de 20 ani de banii noștri, datorită răbdării şi toleranţei constănțenilor. Este timpul să zicem STOP și să aducem Constanța în topul orașelor europene prin programe de dezvoltare socio-economice iar pentru asta trebuie o transparenţă totală a bugetului primăriei şi a calendarului de cheltuieli publice, eliminarea corupţiei şi a risipei banului public prin servicii publice la preţuri corecte. Am să vă creionez în linii mari câteva proiecte pe care mi le-am propus pentru a aduce Constanța într-o stare de normalitate iar împreună putem să le aducem de la stadiul de idee la implementare.

1. Curățarea și igienizarea Constanței va fi prioritatea maximă! În acest moment toate spațile din fața/spatele blocurilor se regasesc grădini, în care fiecare face, cum consideră iar multe dintre ele arată ca adevărate jungle. Doresc implementarea unui program după consultatea cetățenilor pentru a putea elimina toate tufișurile din aceste gradini, toți copacii să fie toaletați astfel încât toate locurile din fața/spatele blocurilor să respecte un standard (gazon + arbuști decorativi) iar la 2-3 blocuri să fie amenajate parculețe pentru copii. Aceste jungle urbane, nu numai că arată rău estetic dar pun în pericol și siguranța cetățeanului. Iluminatul stradal trebuie să existe pe toate străzile nu numai pe arterele principale iar acest lucru va contribui și la reducerea infracţionalității.

2. Voi colabora cu cei mai buni specialiști din țară pentru a accesa fonduri europene în toate segmentele posibile ale administrației locale. Parcul industrial este o prioritate, această investiție este absolut necesară pentru dezvoltarea Constanței și pentru ocuparea forței de muncă disponibilă. Atragerea investitorilor români și străini prin facilități fiscale. Un plan pentru mici întreprinzători sezonieri și pentru afacerile de familie, creând facilități fiscale și minimalizarea autozizațiilor pentru a fi încurajați să-și dezvolte businessurile în sezonul estival.

3. Construcția unui spital municipal la standarde europene și a unui spital de pediatrie este un lucru prioritar. Sănătatea și educația sta la baza unui popor sănătos! Pentru asta trebuie să creăm programe de prevenție încă de la primii pași ai copiilor noștri. Introducerea în școli a cabinetelor stomatologice este esențială deoarece, învățați cu vizitele periodice în cabinetele de stomatologie, nu vor mai fi atât de temători și speriați de ce li se poate întâmpla. Igiena orală este prioritară. Profilaxia orală, poate preveni și tine sub control complicațiile la nivelul cavității bucale. Voi face toate demersurile pentru redeschiderea în Constanța a unui Centru Social de Medicină Dentră. Acest centru nu numai că este benefic pentru categoriile de persoane defavorizate dar este esențial și pentru practica studenților de la medicină dentară.

4. Construcția unui Centru Pilot in România, pentru a combina orfelinatele cu azilurile de bătrâni. Rezultatele cercetărilor din Canada și SUA au arătat că interacțiunea copii-vrâstnici influențează în mod pozitiv sănătatea celor din urmă iar copiii primesc căldura sufletească care ajută la o dezvoltare psihică corespunzătoare. Potrivit oamenilor de știință, comunicarea cu copiii ajuta la îmbunătățirea bunăstării generale, înlătură senzația de singurătate, stabilizează tensiunea arterială și reduce riscul bolilor. În Canada statul a înțeles importanța programelor sociale și nevoia de atenție pe care bătrânii și orfanii o au și au implementat în întreaga țară.

5. Având în vedere existența numărului mare de animale fără stăpân de pe străzile Constanței, oraș european, trebuie găsită o soluție care va produce efecte pe termen mediu si lung. Cea mai bună soluție pentru a limita acest fenomen este eliminarea firmelor de ecarisaj căpușă și implicarea directă a Primăriei Constanța prin crearea unui protocol de colaborare între primărie, cabinetele veterinare și asociațiile pentru protecția animalelor care doresc să facă parte dintr-un program de sterlizare. Crearea unor adăposturi decente în mai multe zone speciale ale orașului astfel încât animalele să trăiască în cele mai bune condiții.

6. Elaborarea unui plan turistic de dezvoltare pentru Constanța, staţiunea Mamaia și plajele din Municipiul Constanța, prin acţiuni care să ducă la redimensionarea sezonului turistic, de la o lună şi jumătate pe an, cât este în prezent, până la cinci-șase luni pe an. Reconvertirea unor imobile vechi în muzeu, spaţii expoziţionale, centre culturale; astfel încât să creeze impact turistic pe tot parcursul anului. Dezvoltarea unor programe de agrement pe lacurile din oraș și creşterea importanţei portului Constanţa ca punct de reper al companiilor de croaziere prin acţiuni de lobby și crearea mai multor rute maritime atât cu țările de la Marea Neagră cât și pe coasta României.

7. Revitalizarea culturii prin organizarea de Festivaluri Internaţionale, manifestații mult dorite de artiştii şi de iubitorii de artă constănţeni. Dobrogea fiind recunoscută pe plan mondial ca un model de conviețuire interetnică, cu sprijinul uniunilor etnice din Constanţa, se poate organiza Festivalul Internațional Interetnic, o manifestare multiculturală care va aduce pe scenă tradiţiile tuturor etniilor alături de care convieţuim armonios în Dobrogea. Toate aceste evenimente, pot crea un potențial turistic imens!

8. Crearea unui Centru pentru Tineret având ca scop consolidarea a capacităților tinerilor noștri, bazate pe parteneriate multilaterale între organizațiile active în domeniul tineretului din Constanța, din țară și străinătate. De asemenea, toate proiectele se vor realiza cu implicarea organizaților de elevi și studenți cu ajutorul organizațiilor din domeniul educației și formării, precum și din alte sectoare socio-economice.

9. Nu în ultimul rând, îmi doresc înființarea unei săli polivalente, nu este permis ca un oraș precum Constanța să îi lipsească o asemenea investiție. Trebuie să facem tot ce este posibil să contribuim la dezvoltarea sportului și să sprijinim tinerii care fac performanță creându-le condițiile necesare. ” a declarat Dr. Reșit Aila pe pagina ei de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!