Diverse

Vasile Bănescu: ”Problema (re)înființării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă”

Vasile Bănescu consideră că tema reactivării Mitropoliei Tomisului ”este una definitiv închisă” și anunță că ”reacții inadecvate pe această defunctă temă nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial, perceput greșit ca înaltă atenție de persoane ahtiate de ea”.

Declarația lui Vasile Bănescu vine ca urmare a simpozionului intitulat „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare” și lansarea a încă 100 de volume din colecția intitulată „Monumenta Romaniae Historica”. În cadrul simpozionului, Constantin Barbu, vicepreședintele Academiei Tomitane, a precizat că există suficiente dovezi istorice pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului.

Bănescu a declarat că ”în probleme cu adevărat importante de istorie/ istoriografie românească, inclusiv paleocreștină, singura instituție îndrituită să se pronunțe cu reală autoritate este Academia Română, nu pseudo-academii ce abuzează de venerabila rezonanță platonică a termenului, improvizate pentru a evidenția cu emfază și festivism „importanța unui anume punct pe harta lumii”.

”Orice documente menite să pună în lumină elemente „noi” din istoria unui spațiu geografic sau religios-cultural românesc ar trebui să fie, așadar, orientate de onestitatea științifică și intelectuală spre cercetarea și validarea autenticilor specialiști în domeniu din cel mai înalt for cultural al țării (Academia Română), nu prezentate local, hilar, exaltat și ditirambic ca fiind epocal revelatoare pentru „cunoașterea” unor lucruri deja bine cunoscute, sau pentru lansarea unor incontrolabile și dezarticulate speculații.

Nimeni, cu atât mai puțin specialiștii în istoria creștinismului din Academia Română și din Biserica Ortodoxă Română, nu minimalizează patrimoniul arheologic paleocreștin și martirologic ortodox din Dobrogea. Dimpotrivă! Vechimea unor rădăcini nu trebuie să devină însă obiectul unei idolatrii sau pretextul unei restaurații a lucrurilor cristalizate calm în istoria și organizarea administrativă a Bisericii, ci rădăcina unei responsabilități morale la înălțimea căreia ar trebui să tindem a ne ridica toți cei ce se întâmplă să perorăm despre un strălucit trecut, la meritele căruia nu am contribuit personal cu nimic.

Pentru Patriarhia Română, care s-a exprimat inclusiv prin Cancelaria „Sfântului Sinod”, forul decizional cel mai înalt al BOR, problema (re)înființării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă, iar mereu posibilele reacții inadecvate pe această defunctă temă nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial, perceput greșit ca înaltă atenție de persoane ahtiate de ea.”, a mai precizat Vasile Bănescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!