Victor Opaschi, un servant al aparatului opresiv comunist a cultelor religioase de pe teritoriul României

Prezența lui Victor Opaschi în fruntea Secretariatului de Stat pentru Culte este o ciudățenie, având în vedere că, înainte de 1989, el a lucrat la instituția comunistă al cărei scop era oprimarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și a cultelor religioase de pe teritoriul României: Departamentul Cultelor,  relatează Newsweek România într-o anchetă cel vizează. Victor Opaschi a fost membru PCR din 1968. Adică din primul an de studii. Adrian Nicolae Petcu scrie despre Victor Opaschi în Caietele CNSAS, Anul II, nr.2(4)/2009. Victor Opaschi a fost consilier de stat pentru cultură și culte în ambele mandate de președinte ale lui Ion Iliescu și consilier personal al acestuia, în perioada în care a fost președinte al PDSR. În urmă cu 7 ani Victor Opaschi publica o carte biografică despre Ion Iliescu, Ion Iliescu, om și lider. Victor Opaschi este și unul din oaspeții invitați frecvent la conferințele lui Adrian Năstase, și gazdă a lui Alexandr Dughin în România, care a transformat Fundația pe care o conduce într-un instrument al puterii soft a Rusiei în România. Nu întâmplător, Adrian Năstase este și pe lista lui Dughin de prieteni ai Rusiei.

victor opaschi iliescu nastase

Între 1982- 1983, Opaschi a fost inspector, după ce anterior lucrase, între 1971 și 1982, ca ”cercetător științific” la Institutul de Științe Politice, subordonat Secției de Agitație și Propagandă a CC al PCR. Un politruc comunist cu acte-n regulă, așadar.

Cu ce se ocupa Departamentul Cultelor, care-l angajase pe Opaschi, reiese dintr-un studiu intitulat ”Cultele neoprotestante din România în perioada 1975-1989”, scris de Elis Neagoe -Pleşa și Liviu Pleşa și publicat în volumul ”Partidul, Securitatea şi Cultele- 1945-1989”, Adrian Nicolae Petcu (coord.), Editura Nemira, Bucureşti, 2005.

Newsweek a dezvăluit adevărata față a lui Victor Opaschi și pune sub semnul întrebării cine îl susține pe el având în vedere că este un apropiat al regimului Erdogan și Rusia. Conform mai multor anchete, realizate de mai multe publicații, nu ar fi putut face asta  singur, ci a reușit să creeze o întreagă o adevărată rețea, menită să lucreze împotriva statului român și a credincioșilor din România.

Prietenii lui Erdogan

Atitudinea lui Victor Opaschi nu surprinde, deoarece este un demnitar român în relații mai mult decât amiabile cu Turcia, continuă Newsweek. Atât de apropiate încât, în trecut, a promovat asiduu o inițiativă de soft power prin care regimul lui Recep Tayyip Erdogan urmărea să-și extindă influența la București. Pe 28 iulie 2015, secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi și Muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf (crescut în curtea Turciei), au semnat protocolul privind ridicarea celebrei moschei de la București, pe care fostul premier Victor Ponta i-a promis-o prietenului lor, Recep Tayyip Erdogan. De altfel, Ponta este cel care l-a adus pe Opaschi în guvern, în mai 2012, când l-a instalat secretar de stat pentru cultură și culte în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar în februarie 2013 l-a transferat la șefia Secretariatului de Stat pentru Culte.

moschee teren bucuresti

Dacă s-ar fi construit Cladirea ar fi fost parte din rețeaua de 2000 de moschei aflate în subordinea președinției statului turc din afara teritoriului Turciei, dintre care aproximativ 100 au fost construite numai în ultimii ani. Multă vreme s-a crezut că acestea reprezintă doar surse de soft power ale statului turc și ale regimului Erdogan, dar dezvăluirile făcute de Serviciul de Informații al statului german (Bundesamt für Verfassungsschutz – BfV) în 2017 au arătat că moscheile turcești sunt de multe ori baze de spionaj, de intimidare și de propagandă a islamului politic turc, baze subordonate direct Ankarei, care aduc cu darea lor în folosință și bună parte din probemele regimului Erdogan și ale islamului politic contemporan, care nu sunt deloc puține sau ignorabile.

Interesant este că, la acea vreme, Ludovic Orban s-a opus realizării acestui proiect considerat o amenințare la adresa siguranței naționale a României, dar acum, din funcția de premier, președintele PNL îl păstrează în funcție pe susținătorul proiectului dar și alți demnitari care au o altă agendă. Ce a făcut Secretariatului de Stat pentru Culte de când este condusă de Victor Opaschi sau ce îl recomandă pe Victor Opaschi să se ocupe de cultele din România de zeci de ani?

La Constanța, pe 20 noiembrie 2019, când adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, a fost coborâtă de pe scena unui eveniment dedicat nașterii profetului musulmanilor, Mahomed, de către consulul general al Turciei la Constanța. Diplomatul american se pregătea să vorbească despre libertatea religioasă, iar evenimentul a fost organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România, în colaborare cu Consulatul General al Turciei la Constanța. Un diplomat din SUA a fost umilit la Constanța de către un diplomat turc, sub privirile nepăsătoare ale lui Victor Opaschi, membru al Guvernului român și a lui Murrat Iusuf șef de cult din România. De la acest incident muftiul Murrat Iusuf, nu știe cum să mai lingă clanțele la ambasada SUA, jurând supunere chiar dacă este apropiat de Erdogan (de parcă reprezentații SUA sunt idioți și nu știu acest lucru) iar ambasada Turciei mimează o răceală ca să îl poată țină în continuare pe poziție. În ultimul Raport privind libertatea religioasă al Departamentului de Stat al SUA, șeful SSC și șeful Muftiatului Musulman din România sunt criticați pentru ca nu a avut nicio reacție față de umilirea unui diplomat american, la Constanța, de către oficiali turci.

SUA Turcia

Șeful SSC și șeful Muftiatului Musulman din România au binențeles o altă agendă, au participat, alături de Recep Tayyip Erdogan și alți înalți oficiali turci, în data de 3 mai 2019, la ceremonia de inaugurare a Moscheii Çamlica, cel mai mare lăcaș de cult musulman din Turcia. Victor Opaschi și Iusuf Murat au fost singurii demnitari dintr-o țara democratică, care a luat parte la eveniment, anunțată pe site-ul instituției de la București: ” o delegaţie a SSC, condusă de secretarul de stat, Victor Opaschi, a efectuat o vizită la invitația Preşedinţiei Afacerilor Religioase „Diyanet” din Republica Turcia”. Victor Opaschi și Iusuf Murat, călătoresc împreună des în Turcia, cel din urmă fiind pe statul de plată legal al Turciei, dându-le bonus tuturor imamilor din România, apropiați de regimul lui Erdogan. 

Opaschi Iusuf Erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat în data de 10 iulie deschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul pentru rugăciuni musulmane, după ce un tribunal i-a anulat acesteia statutul de muzeu, deschizând astfel calea pentru transformarea ei în moschee.

Autoritățile române au avut o reacție extrem de palidă față de transformarea Bazilicii Sfânta Sofia din Istanbul în moschee. Dacă s-ar opune, țara noastră nu poate fi o voce credibilă în plan internațional, deoarece demnitari români au girat în trecut neo-otomanismul lui Erdogan, relatează Newsweek. Atitudinea aceasta nu surprinde, având în vedere că Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), instituția Statului român care gestionează problematica religioasă, a fost, de-a lungul timpului, foarte prietenoasă cu regimul autocrat al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Prieten al Rusiei

În oglindă cu răceala manifestată în fața SUA, relația lui Victor Opaschi cu Rusia este mai mult decât caldă, Newsweek România susține că demnitarul român se întâlnește destul de des cu ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin.

Victor Opaschi vorbitor de limba rusă, combătea „clișeele ideologice despre cultura rusă” la a IV-a ediţie a Zilelor Culturii Ruse în România, în prezența ambasadorului rus la acea vreme, Oleg Malignov. Agerpres scria atunci că Secretarul de stat Victor Opaschi a susţinut că programul manifestărilor din acel an este unul „foarte ambiţios”, menit a „sparge clişeele ideologice despre cultura rusă şi care va ajunge la inimile tinerilor români”.

opaschi zilele culturii ruse

Printre participanții invitați la Zilele Culturii Ruse din 2014 s-a numărat și Zahar Prilepin, scriitor rus care ulterior și-a descoperit pasiunea pentru război, iar în 2017 îl găsim luptând în Estul Ucrainei, împreună cu batalionul lui de mercenari sprijiniți de Kremlin (Zahar Prilepin a fost mulți ani promovat în România de Vasile Ernu, apropiat al lui Bogdan Duca, angajat de Victor Opaschi ca „expert”).

În perioada februarie-octombrie 2017, Opaschi l-a avut angajat pe postul de expert la cabinetul său pe Bogdan Duca, contributor al platformei de propagandă rusă ”Sputnik”, continuă Newsweek. Bogdan Duca se exprima impotriva valorilor occidentale, „sorosiste”, dar care, intr-un articol in care il proclama pe Dughin drept o „legenda” cu o „biografie destul de banala”, proclama ca „Vladimir Putin este un presedinte ales constitutional, prin vot popular, intr-o Rusie in care exista pluralism politic, opozitie politica si mediatica, exista libertate de expresie la fel de controlata ca si in orice stat occidental.”

De asemenea, Duca este publicat în 2016 de katehon.com, site-ul al cărui editor șef este  Dughin și e platforma online a think tank-ului rusesc cu același nume, apropiat de Kremlin și specializat în „analiza geopolitică și geostrategică a evenimentelor mondiale”. Think tank-ul condus de Dughin e finanțat de asociatul lui Vladimir Putin, miliardarul rus Konstantin Malofeev, aflat, împreună cu Dughin, pe lista de sancțiuni impusă de Occident apropiaților lui Putin după anexarea Crimeei și invazia Ucrainei. Un alt site rusesc pro-Kremlin pe care a fost publicat Bogdan Duca, în 2016, este geopolitica.ru, condus de Leonid Savin, și el apropiat al lui Dughin.

Enache Jiru, fostul Secretar de stat constănţean implicat în dosarul de trafic de influenţă şi luare de mită, cunoscut sub numele de „Microsoft”, în care statul român a fost prejudiciat cu un miliard de euro, mai era implicat într-o afacere controversată, legată de cartierul secret ridicat de ANL în Bucureşti pentru politicieni şi clienţii acestora. Enache Jiru este unul din proprietarii celor 90 de vile de lux, construite în perioada 2002- 2005 de ANL în Sectorul 1, pe strada Fabrica de Cărămidă şi repartizate unor VIP-uri precum mama senatorului Miron Mitrea, fostul ministru Alexandru Athanasiu (Microsoft), Elena Udrea (Microsoft), deputatul Cristian Rizea (fugit în Republica Moldova sub protecția Moscovei), controversatul om de afaceri Adrian Petrache și Gelu Cătălin Opaschi, fiul Victor Opaschi.

Paradoxal, această umbră comunistă care a muls statul român toată viața, nu are nici un șfanț pe numele său, toată averea declarată, aparțin soției dna Cătălina Opaschi, și de aici izvorăște întrebarea de ce? Ce interes ar avea un om cinstit să nu-și păstreze economiile în contul personal, dar mai ales, cum și pe ce poate cheltui o familie de pensionari suma de peste 10.000 lei încasați lună de lună din bugetul statului? Trecând peste aceste aspecte, îmi pun întrebarea firească.., ce face acest Victor Opaschi pentru remunerația încasată? Dacă el nu poate să răspundă, ar trebui să o facă ”mai marii” guvernului care îl protejează, sau poate ne vine un raspuns de la MIT sau FSB.

One thought on “Victor Opaschi, un servant al aparatului opresiv comunist a cultelor religioase de pe teritoriul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!