International

(VIDEO) Confruntări violente în Brazilia unde protestatarii indigeni au atacat cu săgeți poliția

Confruntări violente în Brazilia unde protestatarii indigeni au atacat cu săgeți poliția. Indigeni din Brazilia şi poliţişti s-au înfruntat marţi cu săgeţi şi gaze lacrimogene în altercaţii în apropierea Parlamentului din Brasilia, care au făcut mai mulţi răniţi, notează AFP.

Serviciul de presă al Camerei Deputaţilor a indicat că aproximativ 500 de manifestanţi au „încercat să invadeze” una dintre intrările în Parlament.

Cel puţin trei poliţişţi au fost răniţi de săgeţi, în timp ce poliţia a răspuns cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.

La rândul lor, indigenii au afirmat că demonstrau paşnic împotriva unui proiect de lege care le-a încălcat drepturile atunci când au fost atacaţi de membri ai forţelor de ordine în mod „brutal”.

În videoclipurile care circulă pe reţelele sociale, pot fi văzuţi indigeni ţipând, alergând şi filmând altercaţiile cu telefoanele lor mobile, în nori de gaze lacrimogene. Unii şi-au pierdut cunoştinţa şi au fost salvaţi de pompieri, potrivit fotografiilor publicate de organizatorii manifestaţiei.

APIB, Asociaţia Popoarelor Indigene din Brazilia, a indicat că doi nativi au fost spitalizaţi după ce au fost „grav răniţi” şi că „o duzină de copii, bătrâni şi femei au fost răniţi uşor”.

„Astăzi este o zi îngrijorătoare pentru manifestaţii, dar şi pentru democraţie”, a declarat într-o conferinţă de presă Joenia Wapichana, prima parlamentară indigenă.

Ciocnirile au provocat suspendarea şedinţei comisiei parlamentare care dezbătea controversatul text.

Diferite grupuri indigene demonstrează de la începutul lunii la Brasilia împotriva acestui proiect de lege care modifică regulile în vigoare pentru delimitarea terenurilor lor.

Ei se tem că pământurile lor ancestrale, unde dreptul lor de a trăi este garantat constituţional, pot fi deschise pentru exploatare comercială, inclusiv exploatarea forestieră şi extracţia minieră.

De la venirea la putere în 2019, preşedintele de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro s-a pronunţat în favoarea exploatării resurselor din teritoriile indigene şi ariile protejate din Amazonia.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!