13 Decembrie – Ziua Etniei Tătare din România
Ziua de 13 decembrie, celebrată de membrii comunităţii tătare încă din anul 2002, a fost consacrată ca sărbătoare a etniei tătare din România, prin Legea nr. 453/2006. Această zi aminteşte de data de 13 decembrie 1917 (26 Decembrie 1917 în calendarul vechi), când a fost proclamată Republica Crimeea, primul ei preşedinte fiind Numan Çelebi Cihan, om politic, poet, muftiu și erou national Tătar. Este autorul versurilor imnului national al tătarilor, „Ant Etkenmen”.
Numan Çelebi Cihan a rămas în memoria tătarilor de pretutindeni ca fondator al Republicii Populare Crimeea şi conducătorul primului guvern al tătarilor. Republica proclamată în noiembrie 1917 de el a avut o existenţă foarte scurtă, dispărând odată cu asasinarea fondatorului său în 23 februarie 1918. De menționat că Republica Tătarilor Crimeeni a fost cea dintâi republică din întreaga lume islamică.
”În ziua de 13 decembrie, sărbătorim cu respect și mândrie Ziua Etniei Tătarilor din România, o zi ce ne aduce aminte de moștenirea bogată, de tradițiile și de spiritul unei comunități ce a devenit parte integrantă din țesătura diversității noastre naționale.
Tătarii au pășit pe acest pământ în urmă cu secole, purtând cu ei povești ale stepelor nesfârșite, ale curajului și ale dorinței de libertate. În Dobrogea, acest colț binecuvântat al României, tătarii și-au construit un cămin, iar timpul a transformat aceste legături într-o punte solidă între trecut și prezent.
Ziua de 13 Decembrie este o ocazie să reflectăm la contribuția inestimabilă a tătarilor în cultura, economia și spiritualitatea României. Este o zi în care suntem chemați să ne amintim de valorile fundamentale ale acestei comunități: respectul pentru tradiții, iubirea pentru familie și dorința de a trăi în armonie cu toți cei din jur.
Tătarii din România nu sunt doar păstrătorii unei istorii glorioase, ci și constructorii unui viitor comun. Prin cultura lor vibrantă, dansurile și cântecele ce vorbesc despre libertate, prin ospitalitatea lor și prin contribuția la unitatea națională, tătarii ne arată că diversitatea este forța care ne unește.” a declarat vicepreședintele UDTTMR, Fildis Reșit
Pe 13 Decembrie, sărbătorim mai mult decât o comunitate; sărbătorim esența conviețuirii pașnice, a respectului reciproc și a iubirii de patrie. În această zi, să transmitem un gând de recunoștință tuturor celor care mențin viu spiritul tătăresc în România.