International

Ambasadorul israelian în Emiratele Arabe, îngrijorat de posibilitatea unei noi ”Nopţi de cristal”

Ambasadorul israelian în Emiratele Arabe Unite a avertizat miercuri împotriva reîntoarcerii orelor întunecate ale ”Nopţii de cristal” din 1938 în Europa, cu o creştere a antisemitismului în întreaga lume după loviturile devastatoare ale Israelului asupra Fâşiei Gaza, notează AFP.

”După Gaza, unde ne aflăm? Suntem într-un moment reamintind de Noaptea de cristal, în care sunt atacate sinagogile, în care evreii sunt din nou violent agresaţi pe străzile din Europa”, a acuzat Eitan Naeh, în cursul inaugurării la Dubai a unei expoziţii despre Holocaust, prezentată ca o premieră într-o ţară din Orientul Mijlociu.

‘Noaptea de cristal’ se referă la noaptea din noiembrie 1938 când liderii nazişti au declanşat pogromuri împotriva populaţiei evreieşti din Germania. Expresia vine de la cioburile de sticlă ale geamurilor sparte în distrugerea magazinelor evreieşti.

”Vedem din nou chipul urât al antisemitismului pe străzile din Europa şi în alte părţi”, a insistat Eitan Naeh, la post în Emiratele Arabe Unite după normalizarea istorică a relaţiilor dintre cele două ţări în 2020. Preşedintele american, Joe Biden, a denunţat luni atacurile ”abjecte” împotriva comunităţii evreieşti. Un evreu de 29 de ani a fost bătut bestial în Times Square, la New York, cu prilejul altercaţiilor dintre protestatarii pro-Israel şi pro-palestinieni.

În Germania, la jumătatea lui mai, drapele israeliene au fost arse în faţa a două sinagogi. Ambasadorul israelian la Dubai a omagiat însă faptul că o expoziţie despre Holocaust poate fi organizată în prezent într-o ţară arabă, mergând până la a vorbi despre spiritul de toleranţă din Emiratele Arabe Unite (o ţară unde, printre altele, manifestaţiile sunt interzise).

”Cine ar fi putut spera cu 70 sau 80 de ani în urmă că un ambasador israelian şi un ambasador german vor vizita împreună, într-o ţară arabă, o expoziţie despre Holocaust?”, şi-a exprimat satisfacţia Eitan Naeh, potrivit AFP, precizează Agerpres.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!