Cultura-Educatie

Ce au mâncat Iisus și apostolii săi la Cina cea de taină. Mesajul ASCUNS dezvăluit de cercetători

Cina cea de taină a lui Iisus cu apostolii săi a fost descrisă și reprodusă în artă și film. Cea mai cunoscută imagine a acesteia rămâne însă pictura lui Leonardo da Vinci, iar în timp ce mulți continuă să caute mesaje ascunse sau să dea însemnătăți diferite tuturor obiectelor care să regăseau în jurul Mântuitorului, alții au încercat să descopere ce anume mâncau aceștia.

Un studiu, efectuat de doi italieni, desfăşurat acum câţiva ani în Palestina, a scos la iveală alte indicii despre alimentele consumate la masa lui Iisus. Autorii analizei s-au bazat pe versete biblice, scrieri vechi evreiești, lucrări antice romane și cercetări arheologice.

Savanții au remarcat că peștele de pe masă pare să fie hering sau anghilă. În italiană, termenul pentru anghilă este ”aringa”, care înseamnă îndoctrinare. În dialectul nordic, heringul este ”renga”, dar are și un alt înțeles, respectiv descrie și pe cineva care neagă religia.

Un detaliu interesant și important este acela că mâncarea nu a fost servită la o masă dreptunghiulară, aşa cum vedem în pictura lui da Vinci sau în alte reprezentări, ci au stat pe podea, pe perne, așa cum era obiceiul romanilor la acea vreme. Împărtăşania a luat naștere din acel moment, deci pe masă s-au aflat, cu siguranţă, pâine şi vin, după cum arată și Biblia.

Meniul ar fi continuat cu tocană de fasole, miel, măsline, ierburi amare, garum, adică un sos fermentat de pește, folosit atunci de romani pentru a condimenta mâncare, lipii, curmale și vin, citează playtech.ro

Medic endodont Dr. Reșit Ayla
Dr. Reșit Ayla – CLICK PE IMAGINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!