Furtunile puternice au compromis culturile agricole în unele regiuni ale țării. Care sunt cele mai afectate zone

Aproape toată țara a stat duminică sub zodia furtunilor. S-au rupt norii în partea de est, unde autoritățile au închis, parțial, drumuri din cauza torenților veniți de peversanți.

În Buzău, străzile s-au inundat. Vijeliile și grindina au lovit și în culturile oamenilor, oricum fragile din cauza secetei. Comuna Matca, din Galați, de unde vin mare parte din legumele românești, este puternic afectată. Grindină a lovit dur această comună, unul dintre cele mai importante centre legumicole din România.

Mai multe sere au fost distruse, spun cultivatorii care își evaluează, acum, pierderile.

Zona Moldovei a fost lovită de furtună încă de noaptea trecută. De dimineață, torenții de pe versanți au acoperit șoselele.

În Botoșani, Drumul Național 29, spre localitatea Săvenu, a fost închis timp de 40 de minute.

În Buzău, în schimb, furtuna cu rafale de vânt și averse a dus la inundarea mai multor străzi. Șoferii au circulat cu prudență.

În zona Urlați, din Ploiești, gheața a acoperit totul în doar zece minute.

Vremea rea s-a abătut și asupra județului Dâmbovița și a altor localități din țară. Meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi torențiale, iar în unele zone a căzut și grindină – asta spre disperarea legumicultorilor și a pomicultorilor, care spun că, după secetă și după bucățile de gheață căzute acum, recoltele le sunt compromise în proporție de 80-90%.

Județele din Moldova au avut cel mai mult de suferit după acest episod de furtuni. De altfel, pe lângă avertizarea de cod galben, meteorologii au emis, după prânz, o alertă nowcasting cod portocaliu. În zonele vizate, vântul a bătut cu până la 70 de kilomeri pe oră, iar ploile au fost zdravene.

Din păcate, după ce că au distrus din culturile și-așa firave, din această primăvară, ploile căzute în ultimele 24 de ore nu rezolvă situația gravă, cauzată de secetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!