Sanatate

Gheorghiță: Nu ne așteptăm la retragerea autorizării vaccinului AstraZeneca, ci la noi recomandări. Se poate ajunge la orice scenariu

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că România așteaptă recomandările Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în ceea ce privește AstraZeneca după ce un înalt oficial al instituției a spus că există o legătură între vaccin și tromboze.

Medicul Valeriu Gheorghiță a spus că se poate ajunge în orice scenariu în ceea ce privește vaccinul AstraZeneca. Totuși, Gheorghiță a susținut că se așteaptă la recomandări suplimentare, nu la retragerea medicamentului.

„Suntem și noi informați legat de declarația EMA. Nu s-a finalizat ședința. După, vor fi transmise recomandările clare, ne așteptăm să se transmită recomandări particulare. Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării a acestui vaccin, probabil vor fi recomandări suplimentare.

Sperăm să se facă aceste recomandări astfel încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul e clar: așteptăm decizia EMA și recomandările.

În funcție de recomandări, România va adopta toate măsurile pentru siguranța tuturor, care e prioritară. Se poate ajunge în orice scenariu.”, a declarat Gheorghiță, marți.

Gheorghiță: Suntem în cursă contra-cronometru. Cu o prelungire a campaniei riscăm să avem un nou virus cu virulență mai mare
Potrivit lui Gheorghiță, România are suficiente doze doar de la Pfizer care să poată asigura vaccinarea a peste 10 milioane de persoane, chiar cu două doze, dar ideea e că această campanie trebuie să se deruleze cât mai repede.

„Ne aflăm în cursă contra-cronometru cu acest virus care are capacitatea de a acumula mutații care îi conferă rezistență și îi cresc agresivitatea și transmisibilitatea. Ideea e de a avea în timp scurt acoperirea vaccinală. Altfel, într-o prelungire a campaniei, global vorbind, riscăm să avem peste câteva luni un alt virus, care va răspunde diferit la vaccinuri și va avea virulență mai mare”, a afirmat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!