International

Havana acuzată de atacuri psihotronice, inexplicabile asupra unor oficiali din SUA

Agenţiile federale din Statele Unite investighează cel puţin două incidente misterioase produse pe teritoriul american, asemnătoare cu ”sindromul Havana”, respectiv atacurile invizibile suferite de diplomaţi americani din Cuba în 2016, relatează CNBC, potrivit news.ro.

Membri ai Camerei Reprezentanţilor şi ai Comisiei pentru Servicii Armate din Senat au confirmat joi pentru NBC News că în luna aprilie au fost informaţi în legătură cu această investigaţie.

Unul dintre atacurile inexplicabile, dezvăluit de CNN, a avut loc în noiembrie anul trecut, în apropiere de Ellipse, peluza ovală aflată la sud de Casa Albă. Persoana care s-a îmbolnăvit în urma atacului este un oficial al Consiliului pentru Securitate Naţională, au declarat persoane pentru CNN.

Directoarea serviciilor de informaţii naţionale, Avril Haines, le-a spus joi parlamentarilor că va lucra pentru a oferi Congresului mai multe informaţii cu privire la astfel de investigaţii, după ce a fost întrebată despre atacurile raportate.

Haines nu a oferit detalii detalii deoarece informaţiile sunt clasificate.

„Înţeleg complet că obţinerea informaţiilor este esenţială pentru a putea răspunde la aceste probleme şi pentru a vă asigura că sunteţi capabil să luaţi decizii bune”, i-a spus Haines senatoarei Jeanne Shaheen, în timpul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate a Senatului.

”În mod evident, preocuparea noastră în privinţa clasificării este pentru că protejează sursele şi metodele şi este esenţială pentru securitatea noastră naţională”, a adăugat Haines.

În 2016, diplomaţii americani şi personalul lor de sprijin staţionat în Havana au raportat că au auzit sunete ciudate, pulsuri constante de presiune în cap şi o serie de alte senzaţii fizice bizare. În unele cazuri, diplomaţii au observat o deteriorare accentuată a auzului şi a vederii. Diplomaţii canadieni care deservesc misiuni în Havana au raportat, de asemenea, simptome similare.

Medicii înrolaţi de Departamentul de Stat au spus că investigaţiile cerebrale efectuate la 21 de persoane afectate au arătat modificări structurale ale creierului care nu au fost identificate sau legate de vreo tulburare cunoscută.

Departamentul de Stat şi-a evacuat treptat majoritatea personalului diplomatic din Havana până în 2018.

În februarie, Departamentul de Stat a spus că, în timp ce investighează misterioasele simptome neurologice raportate de diplomaţii americani în Cuba, va instala un nou consilier de nivel superior pentru a gestiona incidentele viitoare.

”Acest consilier va fi poziţionat într-un rol superior şi va raporta direct conducerii superioare a departamentului pentru a se asigura, aşa cum am spus, că vom continua să facem paşi semnificativi pentru a aborda această problemă şi pentru a ne asigura că oamenii noştri primesc tratamentul de care au nevoie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, pe 11 februarie.

Nu avem o prioritate mai mare decât siguranţa şi securitatea personalului SUA, a familiilor acestora, a altor cetăţeni americani, bineînţeles în această ţară şi în întreaga lume”, a adăugat el la acea vreme.

Price a mai spus că ancheta este o prioritate ridicată pentru secretarul de stat Antony Blinken şi că informaţiile referitoare la aceasta au fost printre primele de la echipa de tranziţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!