International

INCIDENT în Marea Roșie: Arabia Saudită a distrus o navă capcană încărcată cu bombe

Forţele saudite au distrus marţi o ambarcaţiune încărcată cu explozibili în largul portului Yanbu, aproape 870 km vest de Riad pe coasta Mării Roşii, potrivit Ministerului Apărării saudit, citat de France Presse. Incidentul intervine în timp ce luptele s-au intensificat în Yemen între forţele guvernamentale susţinute de Arabia Saudită şi rebelii houthi, aliaţi ai Iranului. Insurgenţii desfăşoară o ofensivă sângeroasă cu scopul de a ocupa regiunea Marib, ultimul bastion al guvernului yemenit în nordul ţării.

„Un vas fără prezenţă umană la bord, încărcat cu bombe, a fost interceptat şi distrus în această dimineaţă”, menţionează ministerul într-un comunicat, publicat de agenţia oficială SPA.

„Unităţile navale au putut detecta şi urmări ambarcaţiunea încărcată cu bombe în apele Mării Roşii, în largul coastelor Yanbu”, situat la aproximativ 1.000 km nord de frontiera cu Yemenul, înainte de a o distruge, adaugă ministerul.

Riadul a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la această tentativă de atac, o acţiune nerevendicată deocamdată.

Societatea de securitate maritimă Dryad Global a indicat pe Twitter că a primit informaţii potrivit cărora o navă a fost „atacată” în largul Yanbu. Dar a precizat apoi că nava „nu a fost implicată în incident” şi că ea continuă” să ancheteze.

Adversari ai coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită care intervine în războiul din Yemen din 2015, houthi şi-au intensificat în ultimul timp loviturile cu drone şi cu rachete împotriva ţintelor saudite, în special vizând instalaţii petroliere.

Rebelii au utilizat şi în trecut ambarcaţiuni capcană împotriva regatului saudit.

Săptămâna trecută, Grecia a declarat că urmează să transfere o baterie de rachete antirachetă Patriot în Arabia Saudită pentru a proteja infrastructurile energetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!