SocialUltima Ora

Infracționalitatea din România este în creștere la aproape toți indicatorii

Aproape jumătate dintre români, sau 47 la sută, pun la îndoială eficiența aplicării legii în țară. Acest lucru este demonstrat de un sondaj de opinie în cadrul UE, citat de Digi24. Mass-media a publicat și date din Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică 2023-2027, elaborată de Ministerul de Interne și adoptată de Guvernul României la data de 9 noiembrie 2023, potrivit căreia infracționalitatea în țară este în creștere la aproape toți indicatorii, transmite BTA.

530.000 de infracțiuni au fost raportate în 2022, sau cu 5,1% mai mult decât în 2021. O cincime dintre acestea (peste 100.000) au fost furturi. Peste 100.000 de cazuri au fost de infracțiuni cu violențe. În ultimii cinci ani, numărul persoanelor dispărute s-a dublat. Infracțiunile sexuale au crescut în 2022 cu 14,46% față de 2021. Infracțiunile de stradă au crescut cu 7,1% în 2022 față de anul precedent. Infracționalitatea rutieră a crescut cu 14,3% în 2022 comparativ cu 2021. Infracționalitatea în școli a crescut cu 83% în ultimul an. Violența domestică a crescut cu 56% în ultimii cinci ani. Operațiunile ilegale cu deșeuri s-au dublat în ultimul an.

Documentul, care are peste 100 de pagini, prezintă o imagine sumbră a școlilor și liceelor din România. După reluarea învățământului cu prezență fizică, în toamna anului 2021, numărul faptelor penale semnalate în perioada septembrie-decembrie a anului școlar 2021/2022 a crescut de peste 3,5 ori față de aceeași perioadă a anului universitar precedent. În perioada similară a anului universitar 2022/2023 s-a înregistrat o creștere de 83,6 la sută față de anul școlar precedent.

Ponderea cea mai mare o reprezintă infracțiunile comise în instituțiile de învățământ preuniversitar (89,9%), iar cele mai multe sunt în mediul urban (77%). Predomină infracțiunile cu violență (61,1%) și furturile (9,4%). Oficiali ai Ministerului de Interne menționează că siguranța în școli continuă să fie o problemă, aproximativ o treime dintre acestea neavând pază sau sisteme de supraveghere video.

Documentul a mai constatat că numărul infracțiunilor legate de violența domestică este în creștere: cu 56 la sută mai multe cazuri în 2022 decât în 2016 și cu 12,5 la sută mai multe cazuri decât în 2021. Cea mai mare este ponderea infracțiunilor „lovituri sau alte violențe” – 62,3 la sută, urmate de „amenințări” – 12 la sută, „abandonare a familiei” – 10 la sută, „încălcarea ordinelor de protecție” – 6,2 la sută și „nerespectarea ordinelor de protecție temporară” – 1,6 la sută.

”Stăm din ce în ce mai rău la capitolul “persoane dispărute”, unde oficialii ne informează că, în ultimii cinci ani, au fost înregistrate în medie 9.970 de persoane dispărute pe an. În 2022, față de 2016, se înregistrează o creștere de 96,3 la sută”, se arată în document, remarcându-se necesitatea implementării unor măsuri la nivel național, inclusiv din punct de vedere legislativ.

Sunt menționate cele două forme principale de criminalitate organizată: traficul de droguri și traficul de persoane. Apariția de noi substanțe psihoactive pe piață și exploatarea sexuală mai mare a tinerelor cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani sunt remarcate ca principale probleme. „La nivel european, România continuă să fie o țară sursă pentru victimele traficului de persoane în scopul exploatării sexuale și exploatării prin muncă forțată”, se mai arată în document.

În ambele cazuri, oficialii indică războiul din Ucraina ca fiind un factor agravant. „Conflictul armat dintre Rusia și Ucraina a schimbat piața ilegală a drogurilor din Europa de Est și de Sud-Est. Situația geopolitică actuală și concentrarea asupra fluxurilor de refugiați pot fi folosite de grupurile criminale pentru a-și spori influența în regiune.

Contextul actual, dominat de conflictul din țara vecină și fluxul de refugiați care intră în România, poate fi privit ca o oportunitate pentru rețelele de trafic de ființe umane, având în vedere conexiunile deja stabilite în țările de destinație și îmbunătățirea constantă a modului de operare”, se arată în document. Neregulile legate de siguranța circulației pe drumurile publice sunt și ele în creștere. Au fost înregistrate cu 14,3 la sută mai multe infracțiuni față de 2021. Cel mai mare număr sunt infracțiunile legate de conducerea sub influența alcoolului și/sau a altor substanțe, precum și a persoanelor care conduc fără permis de conducere.

„În 2022 au fost semnalate peste 900 de infracțiuni legate de operațiuni ilegale de deșeuri (de două ori mai multe decât în 2021)”, se mai arată în documentul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!