SanatateUltima Ora

Medicii din Iași, confruntați cu un caz în premieră: pacient diagnosticat deja cu HIV, confirmat și cu coronavirus

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi încearcă să găsească tratamentul potrivit pentru un bolnav infectat cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi coronavirus.

Dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, unitate medicală regională în care se prelucrează probele prelevate de la suspecţii cu coronavirus, a declarat că acesta este primul astfel de caz cu care se confruntă de la izbucnirea pandemiei.

„Este vorba de o coinfecţie fără probleme deosebite. Are o stare generală bună şi nu pune probleme deosebite. El va continua tratamentul pentru HIV şi, bineînţeles, îi vom da şi terapia antimalarică pentru coronavirus. Nu pune probleme deosebite până în momentul de faţă.

Nu sunt medicul lui curant, dar în momentul de faţă pentru cei infectaţi cu coronavirus folosim un tratament bazat pe antiviral din anti HIV şi antimalaric”, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Carmen Dorobăţ, citată de Agerpres.

Ea a spus că în acest caz urmează să fie stabilit ce măsuri vor fi luate în plus.

„Întotdeauna la pacienţii cu HIV nu folosim niciodată un singur medicament. Întotdeauna se folosesc asocieri medicamentoase. Noi ştim să le aranjăm astfel încât să fie o terapie care să fie pentru HIV corectă şi în cazul acesta vom căuta să acopere şi SARS-COV-2.

Nu ştiu care sunt şansele de supravieţuire ale unui astfel de pacient, pentru că nu avem experienţa necesară.

În lume, până la ora asta, nu s-au făcut studii pertinente în ceea ce priveşte evoluţia unei confecţii HIV cu SARS-COV-2. Noi la Iaşi nu am mai avut. Nu ştiu să fie în ţară”, a precizat dr. Carmen Dorobăţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!