Ministrul Sănătății despre protocolul MAI-Patriarhie: Am militat pentru continuarea izolării

Nelu Tătaru a declarat marți seară la Digi24 că a fost consultat cu privire la protocolul între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română pentru ca românii să poată primi lumină în noaptea Învierii. Ministrul Sănătății a îndemnat la precauție în continuare și la distanțare socială.

Trebuie să dezinfectăm cumpărăturile? Sfaturile epidemiologului Geza Molnar
„Discutăm foarte des când se iau aceste măsuri, eu cel puțin am militat pentru continuarea izolării, pentru menținerea distanțării. Ați văzut și astăzi pe domnul președinte Iohannis în prelungirea stării de urgență. Este un moment deosebit, un moment religios, dar și un moment al marilor provocări, de luptă cu un inamic nevăzut, fără un tratament, fără un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufletești, cât și cele de sănătate. Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanțare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacților, a persoanelor pozitive. Ne aflăm într-un scenariu în care toți pacienții care se prezintă sunt suspecți de coronavirus”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

„Dacă aceste măsuri de distanțare socială nu sunt respectate putem avea o transmitere locală accentuată, putem avea un număr de cazuri în săptămâna următoare care să forțeze sistemul sanitar, putem avea un număr de cazuri grave, severe, care pot forța Terapia Intensivă. O curbă accelerată cu un număr mare de cazuri poate încărca un sistem sanitar”, a adăugat ministrul.

El a precizat că „în acest moment, pentru spitalele de fază 1 – fază 2, avem peste 400 de paturi utilate complet pentru ATI, după cum puteți vedea sunt 200 de cazuri, dar pe monitor sau pe intubație avem 36. Suntem într-un registru în care putem gestiona situația”.

„Trebuie să avem grijă și de transmitere. Transmiterea se face efectiv prin nerespectarea izolării sau prin nerespectarea distanțării, dar și prin niște anchete epidemiologice care nu-și duc scopul până la final, nu identifică toți contacții și nu identifică în general pe cei care sunt asimptomatici și pot transmite”, a subliniat Nelu Tătaru.

Întrebat ce să facă românii de Paște, ministrul a spus: „Recomand izolarea la domiciliu, recomand distanțarea socială, evitarea locurilor aglomerate, recomand liniște sufletească și recomand niște sărbători mai altfel pentru a avea la anul niște sărbători deosebite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!