Mujahedinii au liber să atace forțele de ocupație ale SUA din Afganistan

Afganistanul se pregătește pentru reacţii ale insurgenţilor talibani la faptul că militarii americani sunt încă prezenţi în ţară, dincolo de termenul-limită de 1 mai convenit în 2020 cu administraţia lui Donald Trump, relatează Reuters. O sursă din domeniul securităţii a declarat că oraşul Kabul a fost plasat în „stare de alertă”, la fel restul marilor orașe afgane.

În conformitate cu acordul încheiat în februarie 2020 cu talibanii de administraţia Trump, trupele străine ar fi trebuit să părăsească ţara până la 1 mai, iar talibanii ar fi trebuit să se abţină de la atacuri asupra trupelor şi bazelor militare străine.

Preşedintele Joe Biden a anunţat însă luna trecută că retragerea trupelor SUA se va derula până la 11 septembrie.

Talibanii au ameninţat că vor fi consecinţe. În ultimele săptămâni s-au înregistrat deja o serie de atacuri de mici dimensiuni. De atunci au fost menţinute contacte, susţin oficiali şi surse talibane, într-un efort de a-i convinge pe talibani să se întoarcă la masa de negocieri şi să accepte prelungirea prezenţei trupelor străine.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a postat sâmbătă pe Twitter că faptul că a trecut termenul-limită înseamnă cale liberă pentru ca luptătorii talibani să întreprindă orice acţiune pe care o consideră adecvată împotriva forţelor de ocupaţie. El a adăugat însă că toţi combatanţii vor aştepta o decizie a conducerii talibanilor.

„Data limită convenită pentru 1 mai a trecut”, au spus talibanii într-un comunicat pe Twitter, în limba engleză.

„Această încălcare de principiu a deschis calea pentru mujahedinii din EIA (Emiratul Islamic al Afganistanului – nume folosit pentru ţară de talibani) să ia toate contramăsurile pe care le consideră adecvate împotriva forţelor de ocupaţie”, se spune în text.

Totodată, mişcarea talibană a negat sâmbătă informaţiile care sugerează că insurgenţii au fost de acord să protejeze bazele străine din Afganistan de atacurile altor grupări militante.

El se referea la ştiri transmise iniţial de agenţia de presă Reuters conform cărora SUA şi talibanii conveniseră, în anexe secrete ale unui acord semnat anul trecut, să protejeze bazele forţelor internaţionale de grupări precum Stat Islamic.

„Propaganda publicată în unele mijloace de informare în masă cu privire la protejarea bazelor invadatorilor de către mujahedinii Emiratului Islamic este o propagandă fără temei şi nu are niciun adevăr”, a scris Naeem pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!