Organizația teroristă Boko Haram a revendicat atacul și răpirea a 300 de copii dintr-o școală din Nigeria

Grupul islamist Boko Haram a revendicat atacul petrecut săptămâna trecută asupra unei școli cu internat din statul nigerian Katsina, în urma căruia sute de elevi au fost răpiți, informează BBC.

Autoritățile au dat inițial vina pe un grup de „bandiți”. Peste 300 de elevi încă sunt dispăruți, însă alții au reușit să scape.

Gruparea Boko Haram a atacat numeroase școli în ultimii ani și a răpit copii, însă aceste atacuri s-au petrecut în nord-estul țării. Boko Haram s-a aflat și în spatele atacului din 2014, când 276 de eleve ale unei școli din orașul Chibok au fost răpite.

Într-un mesaj audio referitor la răpiri, liderul Abubakar Shekau a spus că „ce s-a întâmplat în Katsina a fost responsabilitatea noastră” și că gruparea islamistă se opune educației vestice.

Începând cu 2009, gruparea Boko Haram a desfășurat o insurgență brutală în nord-estul Nigeriei. Zeci de mii de oameni au fost uciși și milioane au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.

Locuitorii din apropierea școlii din orașul Kankara au declarat pentru BBC că au auzit focuri de armă la ora locală 23:00 și că atacul a durat mai mult de o oră.

Personalul de securitate a reușit să respingă o parte din atacatori înainte să ajungă poliția la fața locului, au anunțat oficialii locali.

Potrivit poliției, o parte din atacatori au fost nevoiți să se retragă în urma schimbului de focuri. Elevii au putut să sară gardul școlii și să fugă.

Aproape 800 de elevi se aflau la școală când s-a petrecut atacul, iar 300 încă lipsesc, dar nu se știe clar dacă toți au fost răpiți de atacatori.

Un băiat de 17 ani, care a reușit să scape de răpitori, a declarat pentru BBC Hausa că s-a târât prin pădure câțiva kilometri.

Președintele Muhammadu Buhari, care provine din statul Katsina și se afla acolo într-o vizită privată, a fost informat de guvernatorul Aminu Bello Masari despre operațiunea de salvare a elevilor răpiți. Totodată, guvernatorul a ordonat închiderea tuturor școlilor cu internat din statul Katsina.

Copiii care se aflau în școală la momentul atacului cred că doar 10 elevi au fost răpiți, însă această informație nu a fost încă verificată, a spus un purtător de cuvânt al președintelui Muhammadu Buhari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!