International

Parlamentul rus va vota imunitatea lui Vladimir Putin pe viață.

Un nou proiect de lege va extinde imunitatea foștilor președinți ai Rusiei. Aceștia nu vor putea fi urmăriți penal pentru nicio infracțiune comisă în timpul vieții. Până acum, foștii președinți beneficiau de imunitate doar pentru eventuale infracțiuni comise în timpul mandatului, scrie Reuters.

Proiectul de lege, pus în dezbatere publică pe un site al Guvernului, este unul dintre mai multe proiecte care au fost introduse în urma reformelor constituționale care, printre altele, îi permit președintelui Vladimir Putin să candideze din nou la încheierea mandatului său în 2024.

Foștii președinți se bucură deja de imunitate pe viață pentru infracțiunile săvârșite în funcție în temeiul legislației adoptate după ce primul președinte post-sovietic al Rusiei, Boris Yeltsin, i-a predat frâiele puterii lui Putin la începutul secolului.

Noul proiect de lege ar îngreuna, de asemenea, ridicarea imunității extinse a foștilor președinți.

Ar fi nevoie ca parlamentarii din Camera Superioară să voteze covârșitor pentru a revoca imunitatea prezidențială pe baza acuzațiilor că președintele a comis o trădare sau o altă infracțiune gravă.

Proiectul de lege urmează să fie votat de Parlament, iar mai apoi președintele Vladimir Putin să promulge legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!