SocialUltima Ora

Prin Portul Constanţa, România a devenit groapa de gunoi a Europei. Autoritățile zic că iau măsuri

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a anunţat că în Portul Constanţa sunt 90 de containere care urmează să fie verificate şi acestea vor fi reîntoarse în ţările de origine deoarece conţin deşeuri. El a precizat că tot ce intră în România este verificat. Marţi au fost descoperite alte 25 de containere cu deşeuri, anunță news.ro.

„Infracţionalitatea de mediu a crescut cu o viteză fantastică sau reacţia autorităţilor a crescut foarte mult, dar cert este că presiunea la nivel european a diferitelor structuri certate cu legea la nivel european este din ce în ce mai mare pe zona de deşeuri. În Portul Constanţa avem 90 de containere care urmează să fie verificate şi reîntoarse de acolo de unde au plecat. Astfel de verificări se fac pe toată graniţa României cu titlu de permanenţă. Tot ce intră în România în momentul de faţă este verificat, absolut tot. Nu există container care să nu intre, nu mai este niciun fel de dubiu că avem nevoie de verificări amănunţite pe orice container care intră în România. Dacă la începutul anului în ianuarie am avut zero plângeri penale, în februarie am avut 11, în martie – 33, în luna aprilie 44 de plângeri penale. Lucrăm cu toţi oamenii noştri cât putem de mult, permanent, şi pe zona de graniţă unde ne intră aceste containere”, a declarat Octavian Berceanu, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că propune achiziţionarea unor scanare pentru verificarea în timp real a containerelor.

„Avem discuţii cu Ministerul Justiţiei pentru a avea un mecanism mult mai robust de verificare, avem investiţii pe viitor asigurate de Ministerul Mediului pentru scanere mobile astfel încât să facem o scanare în timp real foarte eficientă a containerelor, să urmărim containerele care intră şi primesc aprobare ce se întâmplă mai departe cu ele şi să neutralizăm orice structură de crimă organizată care ar acţionează în acest domeniu pe teritoriul României şi la nivel european. Cooperarea este la nivel european”, a explicat şeful Gărzii de Mediu.

Cele mai recente containere cu deşeuri au fost găsite marţi, în Portul Constanţa Sud Agigea. Poliţiştii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenţiei FRONTEX, au identificat alte 25 containere sosite din Germania, pentru aceeaşi firmă de pe raza judeţului Prahova care efectuează activităţi de import în România.

În urma verificărilor, autorităţile au stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, în cantitate de aproximativ 500 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României. Alte containere sosite din Germania pentru firma din Prahova fuseseră descoperite zilele trecute.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Ziarul Autentic pe Facebook printr-un Like mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!