International

Ruptură istorică în Europa: relațiile germano-franceze se deteriorează galopant pe fondul rivalităților militare

Relațiile dintre Germania și Franța se deteriorează din cauza rivalității dintre Germania și Franța pentru conducerea militară în Europa, pe fondul investițiilor tot mai mari ale Germaniei în apărare, dezvăluie Bloomberg.
Potrivit sursei citate, în prezent, starea relațiilor franco-germane este de așa natură încât au nevoie de „restaurare urgentă”.

Astfel, potrivit experților de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate Claudia Major și Sven Arnold, pe fondul investițiilor pe scară largă ale Germaniei în apărare, „Parisul consideră Berlinul un adevărat rival pentru conducerea militară în Europa”.

Pentru Germania, la rândul său, Franța, din cauza întârzierii sale în ceea ce privește asistența oferită Kievului, pare a fi „un partener imprevizibil, care subminează încrederea, care este adesea înclinat spre dogmatică, mai degrabă decât spre rezolvarea problemelor”, spun experții.

Bloomberg notează că Germania a devenit unul dintre liderii în ceea ce privește volumul asistenței acordate Ucrainei, clasându-se pe locul al doilea după Statele Unite în acest indicator. În special, Berlinul a furnizat Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană decât alți aliați, inclusiv angajamentul de a-i furniza un al treilea sistem de rachete antiaeriene Patriot.

În plus, Germania este considerată unul dintre cei mai mari furnizori de obuze pentru Ucraina. În același timp, conducerea franceză, deși și-a anunțat recent sprijinul pentru inițiativa Republicii Cehe de a achiziționa 1,5 milioane de obuze de artilerie pentru armata ucraineană, nu și-a asumat niciun angajament financiar în acest sens, precizează Bloomberg.

În februarie, ziarul Politico a scris că diferențele de opinie pe tema acordării de asistență militară Ucrainei între președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au început să devină un „conflict deschis”.

Potrivit jurnaliștilor, partea germană este nemulțumită de decalajul Parisului în urma Berlinului în chestiunea alocării fondurilor pentru sprijinirea Kievului, care persistă în ciuda declarațiilor decisive ale liderului francez.

Potrivit estimărilor Institutului German de Economie Mondială, Franța a trimis autorităților ucrainene un ajutor militar de 640 de milioane de euro, în timp ce Germania a transferat sau a promis că va aloca 17,7 miliarde de euro în scopuri relevante, oferind Ucrainei armele cu adevărat necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!