International

Serviciile secrete britanice încep „spionajul verde”, anunță șeful MI6

Serviciile secrete britanice au început „spionajul verde” împotriva marilor poluatori mondiali. Sunt operațiuni prin care vor încerca să verifice dacă alte state, în special „cei mai mari poluatori ai lumii”, își respectă angajamentele în materie de combatere a schimbărilor climatice, scrie Agerpres, care citeaza AFP.

Richard Moore, șeful serviciului britanic de spionaj MI6, a anuntat că noua lui deviză la acest capitol este „Aveți încredere, dar verificați” pentru că în domeniul schimbărilor climatice, toată lumea trebuie să-și asume angajamente și să joace cinstit, însă tocmai de aceea, uneori este nevoie de o verificare, a explicat „agentul C” (denumirea dată șefilor MI6).

„Atunci când oamenii îşi asumă angajamente în materie de schimbări climatice, probabil nouă ne revine sarcina de a ne asigura că ceea ce ei fac cu adevărat corespunde cu ceea ce au semnat”, a spus Richard Moore.

Oficialul a adaugat că urgența climatică este „principalul punct pe agenda politicii externe” pentru Marea Britanie, dar și pentru planetă.

Declarația sa vine la câteva zile după ce președintele american Joe Biden a promis reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale Americii cu un procent cuprins între 50% și 52% până în anul 2030, față de nivelul din 2005. Promisiunea lui Biden „schimbă datele problemei” și ar putea da impulsul necesar negocierilor internaționale, a reacționat premierul britanic Boris Johnson, care a anunțat și el reduceri mai mari ale emisiilor față de cele deja decise de Regatul Unit, țară care anul acesta găzduiește Conferința ONU privind schimbările climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!