International

Talibanii din Afganistan au lansat o ofensivă masivă înainte de retragerea trupelor SUA și NATO

Forțele de securitate afgane au oprit o ofensivă majoră a talibanilor în sudul provinciei Helmand, în ultimele 24 de ore, conform oficialilor și locuitorilor din zonă. Marți, militanții talibani au lansat astfel de ofensive pe tot teritoriul țării, după ce armata americană nu și-a retras trupele, așa cum fusese stabilit conform unui acord, relatează Reuters.

„A fost o furtună de explozii și sunete de foc de armă”, spune Mulah Jan, locuitor al unei suburbii din Lashkar Gah.

„Mi-am dus toată familia în colțul unei camere. Se auzeau exploziile și sunetele de pușcă de parcă se trăgea chiar în spatele zidului”, a adăugat el. Unele familii părăsiseră anterior zonă, însă cele care nu și-au permis să fugă, au rămas.

Attaulah Aghan, șeful consiliului provinciei Helmand a declarat că Talibanii și-au lansat ofensiva masivă chiar de luni, din mai multe direcții, atacând puncte de control de la marginea Lashkar Gah, pe unele chiar luându-le cu asalt.

Deși Statele Unite au ratat termenul limită de retragere a trupelor stabilit la 1 mai, termen care fusese stabilit printr-un acord cu reprezentanții Talibanilor, președintele Joe Biden a anunțat o retragere completă din Afganistan până în 11 septembrie.

Atacul asupra Helmand are o însemnătate specifică pentru Talibani, în contextul în care această zonă de deșert este cea în care forțele anglo-americane au suferit cele mai mari pierderi pe parcursul războiului lor de 20 de ani.

Ca parte a retragerii trupelor americane din Afganistan, SUA a predat baza din Helmand către trupele afgane în urmă cu două zile.

Ministerul apărării afgan a anunțat că pe lângă atacul din Helmand, forțele de securitate ale țării au răspuns la atacuri alte talibanilor în alte șase provincii în ultimele 24 de ore. Peste 100 de luptători talibani au fost uciși în Helmand.

Termenul limită de 1 mai fusese stabilit de fosta administrație americană, iar Talibanii nu au fost mulțumiți de decizia lui Biden de a rămâne peste acest termen, cu promisiunea unei retrageri complete în 11 septembrie.

Violențele s-au intensificat în Afganistan în ultima perioadă – un atac cu bombă în regiunea Logar a ucis peste 30 de persoane, vineri seară.

Medic endodont Dr. Reșit Ayla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!