Sanatate

Vaccinurile în dezvoltare par să funcționeze și împotriva tulpinii coronavirusului care e dominantă în Europa

Studiile făcute în laborator arată că noul coronavirus a suferit o mutație care are o transmisibilitate mai mare, dar acest lucru a fost demonstrat doar pe culturi de celule și nu se știe încă dacă același lucru se întâmplă și în cazul transmiterii interumane, a spus la Digi24 Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Pe de altă parte, vestea bună este că vaccinurile aflate acum în dezvoltare, pornind de la tulpina oficială, par să fie eficiente și împotriva mutațiilor, adaugă el.

E un studiu științific destul de complex, se referă la mutațiile pe care le suferă virusurile corona, dar nu e nimic neașteptat pentru că acestea așa evoluează, generează mutații în momentul înmulțirii. Sunt studii de laborator care arată într-adevăr o transmisibilitate mai mare, dar nu e certificată la transmiterea interumană, e certificată în studii efectuate în laborator pe culturi de celule și încă nu e sigur dacă se întâmplă și în transmiterea interumană.

Întrebat dacă pot exista două variante de vaccin sau de tratament pentru aceste tulpini, Rafila a spus: „sunt trei elemente care pun probleme când apare o tulpină de virus diferită de cea inițială. Una e legată de transmisabilitate, un al doilea element e legat de patogenitate, adică de capacitatea virusului de a produce forme de boală mai mult sau mai puțin grave, iar cea de-a treia e legată de antigenicitate, dacă virusul reacționează sau nu cu anticorpii introduși prin vaccinare”.

„În sensul că vaccinul, dacă este preparat din tulpina originală, ar putea să inducă prezența unor anticorpi care să nu reacționeze cu această nouă tuplină mutantă. Se pare că nu este cazul, asta ar fi o veste bună, și că vaccinurile care sunt acum în dezvoltare vor duce la producerea de către organism a unor anticorpi care vor putea funcționa cu ambele tulpini sau mai multe, pentru că discutăm de o multitudine de tulpini și există una dominantă, în Europa, mai ales”, a explicat Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!