(VIDEO) Imagini greu de privit din Israel. Momentul în care un arab este scos din mașină și bătut de mulțime

Israelul a fost şocat miercuri seara după difuzarea la televiziune, în direct, la o oră de mare audienţă, a imaginilor unui arab bătut cu cruzime de atacatorii săi, militanţi de extremă dreapta, din oraşul Bat Yam în apropiere de Tel Aviv, transmite Agerpres, citând AFP.

Imaginile, greu de privit, arată un bărbat, considerat arab de atacatori, scos cu forţa dintr-o maşină şi apoi bătut cu cruzime de o mulţime de câteva zeci de persoane până când şi-a pierdut conştiinţa.

Incidentul, a cărui filmare a fost transmisă în direct de postul Kan, a avut loc pe promenada de la malul mării din Bat Yam, un oraş situat la sud de Tel Aviv.

Poliţia şi serviciile de urgenţă au sosit după 15 minute, timp în care victima zăcea în mijlocul străzii. Mulţimea a justificat actul susţinând că bărbatul este un arab care a încercat să intre în mulţimea protestatarilor de extremă dreapta. Filmarea difuzată de Kan sugera mai degrabă un şofer care încerca să evite demonstraţia. Înainte de a fi luat pe sus de manifestanți, acesta încercase să fugă cu mașina din acel loc.

Victima, grav rănită

Victima “este grav rănită, dar (în stare) stabilă”, a anunţat într-un comunicat spitalul Ichilov din Tel Aviv, fără a-i dezvălui identitatea.

Deputatul de extremă dreapta Bezalel Smotrich, liderul partidului Sionism Religios, s-a declarat ruşinat de acest exemplu de “cruzime atroce”. “Fraţi evrei, opriţi-vă! Nu putem, în niciun caz, să ne permitem acte violente”, a adăugat el.

Marele rabin al Israelului, Yitzhak Yosef, a făcut miercuri apel la încetarea atacurilor comise de evrei:“Cetăţeni inocenţi sunt atacaţi de organizaţii teroriste, inimile ne sunt grele, iar imaginile dificile, dar nu ne putem permite să fim atraşi în provocări şi atacuri”, a spus rabinul.

”Începuturile unui război civil”

Deputatul arab Issawi Fredj (Meretz, stânga) consideră că acestea sunt ”începuturile unui război civil”.

Militanţi de extremă dreapta au manifestat miercuri seară în toată ţara, provocând ciocniri cu forţele de ordine şi, uneori, cu arabii israelieni.

Poliţia a informat că “reacţionează la incidente violente din mai multe oraşe, inclusiv Lod, Acre (Akko) şi Haifa”. Potrivit acesteia, un evreu a fost grav rănit de pietre în Acre.

“Protestatarii din Lod şi Acre nu îi reprezintă pe arabii israelieni, protestatarii din Bat Yam (…) nu îi reprezintă pe evreii israelieni, violenţa nu ne va dicta viaţa”, a declarat liderul opoziţiei Yair Lapid, care încearcă să formeze o coaliţie de uniune naţională după eşecul premierului Benjamin Netanyahu de a forma o coaliţie de dreapta.

La rândul său, Netanyahu a declarat că “ceea ce se întâmplă în ultimele zile în oraşele Israelului este insuportabil … nimic nu justifică atacarea arabilor de către evrei şi nimic nu justifică atacarea evreilor de către arabi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!