DiverseUltima Ora

Vulcanul Semeru erupe de 5 ori într-o zi

Vulcanul Semeru, situat în provincia indoneziană Java de Est, a erupt vineri de cinci ori, expulzând coloane de cenuşă vulcanică ce au ajuns până la 900 de metri deasupra vârfului său, conform Centrului pentru Vulcanologie şi Managementul Riscurilor Geologice, transmite agenţia Xinhua, conform AGERPRES.

„Prima erupţie s-a produs la ora locală 06:29, o coloană de cenuşă alb-cenuşie cu înălţimea de până la 500 de metri îndreptându-se spre sud-vest”, a declarat ofiţerul Liswanto de la Postul de monitorizare a vulcanului Semeru.

A doua erupţie a avut loc la ora locală 06:50, lansând cenuşă până la 600 de metri deasupra vârfului său, în timp ce a treia erupţie s-a produs la ora locală 07:28, eliberând o coloană de cenuşă cu înălţimea de 700 de metri.

Cenuşa vulcanică a ajuns până la altitudinea de 500 de metri în timpul celei de-a patra erupţii şi până la 900 de metri în a cincea. Aceste două erupţii s-au produs la orele locale 07:57, respectiv 08:05.

Pentru a preveni daunele provocate de norii fierbinţi, fluxurile de lavă şi de lahar (curgere noroioasă care poate să apară în cazul unor erupţii vulcanice însoţite de ploi), autorităţile au îndemnat populaţia să păstreze distanţa faţă de zona de pericol, pe o rază de 5 kilometri faţă de crater şi de 13 kilometri sud-est de crater.

În plus, populaţia a fost sfătuită să evite cursurile de apă care provin din craterul Semeru deoarece există riscul de scurgeri de lavă rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!