Cultura-Educatie

A fost restaurată o adevărată bijuterie arhitecturală din România (VIDEO)

Castelul Nopcsa din localitatea Săcel (comuna Sântămăria Orlea) a fost inaugurat, luni, după lucrări de restaurare şi refuncţionalizare a monumentului istoric aflat în patrimoniul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Castelul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea şi a aparţinut baronului Franz Nopcsa, savantul de numele căruia se leagă primele descoperiri ale fosilelor de dinozauri din Ţara Haţegului. De altfel, domeniul se află pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului şi aproape de Munţii Retezat.

Pentru reabilitarea clădirii istorice aflată în stare de degradare, Consiliul Judeţean Hunedoara a atras fonduri guvernamentale prin PNDL 2, dar a utilizat şi fonduri din bugetul propriu. Valoarea investiţiei s-a ridicat la 11,5 milioane de lei.

„De astăzi, judeţul Hunedoara are un obiectiv istoric şi turistic funcţional, un punct de atracţie care merită vizitat, dar care va servi şi întrunirilor cu caracter ştiinţific. Domeniul Nopcsa, pe care se află şi alte clădiri de interes, este situat în Ţara Haţegului, într-o zonă deosebit de frumoasă, bogată în vestigii istorice şi rezervaţii ştiinţifice. Intenţia noastră este aceea de a valorifica durabil Castelul şi domeniul Nopcsa”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Lucrările realizate la Castelul Nopcsa au avut un grad ridicat de complexitate şi au vizat refacerea acoperişului, reparaţii interioare şi exterioare, finisaje şi restaurări ale elementelor valoroase din punct de vedere arhitectural. La interior, unele dintre cele mai importante şi de mare fineţe lucrări au vizat refacerea Sălii Oglinzilor cu lambriuri din lemn, reparaţii la scara din fontă şi balustrăzi, sablarea, completarea şi vopsirea scării circulare din fontă, realizarea unui chepeng metalic şi a scării metalice pentru acces în turn. La exterior, s-a recurs la refacerea completă a crenelurilor şi a ornamentelor pereţilor.

În cadrul proiectului, a fost reabilitat şi beciul din apropierea Castelului, a fost restaurată poarta masivă care asigură accesul pe domeniu şi au fost refăcute toate împrejmuirile. De asemenea, a fost amenajat parcul domeniului şi a fost construită o parcare pe latura estică.

Pe domeniul Nopcsa, Consiliul Judeţean Hunedoara are în implementare un alt proiect pentru care a obţinut deja fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Investiţia în valoare de circa 300.000 de euro vizează eficientizarea energetică şi reabilitarea clădirii administrative aferente Castelului Nopcsa, iar în prezent se lucrează la proiectul tehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținutul este protejat !!